Societat 24/11/2020

El govern basc tanca i denuncia una escola negacionista per haver-se saltat els protocols anticovid

S'han detectat 30 positius al centre, que té 120 alumnes i on no es fa servir mascareta

Oskar Bañuelos
2 min
Vista del centre educatiu concertat Geroa Eskola, a Trokoniz, prop de Vitòria

VitòriaEl departament d'Educació del govern basc ha clausurat i denunciat davant la Fiscalia el centre educatiu Waldorf Geroa, situat al petit poble de Trokoniz, a prop de Vitòria, després que la direcció de l'escola s'hagi oposat a complir els protocols contra el covid-19 aprovats per les institucions basques per als centres educatius, tant públics com concertats.

La gota que ha fet vessar el got ha estat la confirmació per part del servei basc de salut Osakidetza que més de 30 alumnes de l'escola han donat positiu en els tests de coronavirus realitzats. Aquest centre, que alguns qualifiquen de negacionista per l'especial mètode d'educar del sistema Waldorf-Steiner, té uns 120 alumnes i imparteix educació infantil, primària i secundària. L'escola ja va rebre un avís a principis d'aquest curs per no haver fet obligatori l'ús de les mascaretes a les aules.

A la seva web, Waldorf Geroa afirma que és un centre d'"educació alternativa i sostenible", que fa especial èmfasi en "l'educació cap a la llibertat", on el "camí" és el més important. La direcció sempre ha negat que sigui una escola "exclusiva per a nens amb dificultats". El cert és que és un centre homologat pel govern basc i que fa més d'una dècada que està obert.

Un cas molt difícil de gestionar

Per a l'executiu basc, el que ha passat és un "cas de gestió molt difícil" en el qual s'han trobat incidències des del primer dia de classe. Si al principi de curs se'ls va advertir perquè no complien els protocols, setmanes després hi va haver una denúncia interna perquè s'estaven tornant a vulnerar les normes sanitàries i es va obrir un segon expedient. Segons el conseller d'Educació, Jokin Bildarraitz, el "menyspreu a les prevencions" de la direcció del centre ha causat l'elevat nombre de contagis.

Bildarraitz no està disposat a acceptar que les baixes ràtios de contagis als centres educatius bascos es vegin alterades per aquestes situacions. "No pot ser que un centre concertat, que rep subvenció pública, no estigui complint les normes", ha afirmat visiblement contrariat quan ha acabat el consell de govern. En aquests moments, a Euskadi la xifra de centres educatius afectats pel covid-19 ronda l'1% i el percentatge d'aules tancades és del 0,71%, d'un total de 17.554 de la xarxa educativa basca, que es reparteix al 50% entre pública i concertada. Fins ara hi ha hagut, segons ha reconegut el conseller, alguns incompliments "individuals" que, en les seves paraules, "han estat frenats de manera ràpida i contundent".

stats