SOCIETAT
Societat 31/05/2011

Denuncien els bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre Barcelona durant la Guerra Civil

L'associació AltraItalia i dues víctimes de les bombes es querellaran contra l'estat italià. Volen que Itàlia reconegui els crims i demani perdó. La Comissió de la Dignitat dóna suport a la querella

Redacció
2 min
L'aviació italiana va bombardejar durament Barcelona durant el març del 1938

BarcelonaEls bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil no han caigut en l'oblit i aquest dijous seran denunciats davant l'Audiència Nacional de Madrid. La querella contra l'Estat italià es marca com a objectiu el reconeixement dels crims i vol també que Itàlia demani perdó "tal i com ha fet l'Estat alemany respecte del crims nazis", explica Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, que dóna suport a la denúncia. La querella la interposaran dues víctimes dels bombardejos, Alfons Cánovas i Anna Raya, amb el suport de l'associació d'italians residents a Barcelona AltraItalia, contra els pilots que portaven els avions, que encara n'hi ha de vius, perquè els comandaments ja són morts. "No és una qüestió simbòlica sinó de reafirmació dels principis democràtics d'un poble", afegeix Cruanyes.

El text és fruit de dos anys de treball sobre la qüestió, que han servit per documentar-se al màxim sobre els bombardejos. Anna Raya, que ara té 82 anys, jugava al pati de l'escola Baluard de la Barceloneta l'1 d'octubre del 1937. Tenia 8 anys i els avions de l'aviació italiana van llançar una bomba que va caure directament sobre el centre. La metralla la va ferir al cap i un soldat la va portar al dispensari. Per sort, les ferides no van tenir seqüeles greus i només van acabar amb una sutura. Alfons Cánovas posa la denúncia per la mort del seu pare. Treballava com a estibador en uns magatzems al port de Barcelona i els avions italians els van bombardejar i el van matar. Era el 19 de gener del 1938 i l'Alfons, que tenia 19 anys, estava combatent al front d'Aragó. Com aquests casos n'hi ha molts més, i AltraItalia i la Comissió de la Dignitat esperen que més víctimes dels bombardejos italians se sumin a la querella quan coneguin la iniciativa per aprofundir en el tema. L'associació i la Comissió, juntament amb el Memorial Democràtic, organitzaran un congrés el proper octubre.

stats