Societat 27/09/2017

Denuncien maltractaments de la Policia Nacional al CIE de Barcelona

Les agressions a interns s'haurien produït la nit del 21 de setembre

Ara
2 min
El centre d'internament de immigrants (CIE) de la zona franca de Barcelona./ FRANCESC MELCION

BarcelonaL'ombra dels maltractaments torna a planar sobre el centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Tres dels interns han denunciat ara una "situació molt greu" de maltractaments que hauria tingut lloc el 21 de setembre. El Centre Irídia, de defensa dels drets humans, i Tanquem els CIE han denunciat els fets al jutjat de guàrdia. La denúncia, a la qual ha tingut accés l'ARA, relata com, la tarda de dijous passat, quan un grup d'una quinzena d'interns esperaven davant la porta d'un dels patis del centre que els deixessin passar, agents de la Policia Nacional van obrir la porta "molt agressivament" i van començar a "agredir" els interns.

Segons el relat dels denunciants, la policia va dividir el grup en dos i en va conduir una part a la sala on habitualment esperen per rebre la medicació i l'altra a la cel·la d'aïllament. Als primers, segons recull la denúncia, els haurien agredit i deixat tancats durant tres hores. També apunten que encara hi hauria restes de sang a terra i a les parets, i també al passadís, i que les agressions haurien sigut enregistrades per les càmeres de seguretat. El text diu que, després, se'ls van endur individualment al lavabo -on no hi ha càmeres- i que allà, només amb cinc agents, els van obligar a despullar-se i els van tornar a agredir i insultar. Els denunciants asseguren que van demanar d'anar al metge però que no els hi van portar fins a l'endemà i que no els van donar l'informe mèdic.

Un grup d'interns, sempre segons el mateix relat, van ser conduïts al menjador, on van sopar custodiats per la policia. Després els haurien portat a les habitacions de dos en dos i els haurien obligat a despullar-se per humiliar-los i colpejar-los. En total deu agents haurien participat en les agressions i, arran d'aquests fets, els interns haurien patit danys físics i psíquics.

La denúncia demana que amb caràcter "molt urgent" s'adopti com a mesura cautelar la suspensió de qualsevol ordre d'expulsió que afecti les persones perjudicades fins que se'ls prengui declaració, que es requereixin les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat i que tots els perjudicats siguin avaluats presencialment per un metge forense.

stats