Societat 09/02/2021

Desallotjats una desena d'acampats al solar de la nau incendiada a Badalona

Els expulsats s'han traslladat, acompanyats per la policia, a una altra nau ocupada

Jordi Ribalaygue
2 min
Un moment del desallotjament d'aquest matí a Badalona

BadalonaEls Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest matí una desena de persones que acampaven al solar de Badalona on s'aixecava la nau ocupada per un centenar d'immigrants sense papers i en l'incendi de la qual van morir quatre persones avui fa dos mesos. Els acampats van sobreviure al sinistre i, després d'instal·lar-se amb tendes de campanya amb altres persones en un passeig pròxim a la fàbrica cremada, van optar per reocupar la parcel·la on s'havia enderrocat l'edifici malmès i dormir al ras per exigir regularitzar la seva situació per trobar feina i demanar lloguers assequibles en habitatges on reallotjar-se.

L'Ajuntament de Badalona ha instat el desallotjament, ordenat pel jutjat contenciós administratiu 4 de Barcelona. Tot i tractar-se d'una propietat privada, el govern local del PP ha argumentat que va sol·licitar l'expulsió de les persones que mantenien l'assentament per acabar d'enderrocar l'immoble afectat per les flames i per motius sanitaris, ja que no es complien les restriccions pel covid-19. El consistori assegura que va tornar a oferir allotjament en pensions i manutenció als acampats el 29 de gener. L'oferiment va ser rebutjat de nou, segons l'Ajuntament.

Aquest matí equips de neteja de l'Ajuntament retiraven pertinences dels acampats en un camió d'escombraries mentre agents de seguretat acompanyaven els acampats perquè anessin abandonant l'espai. L'Ajuntament té pensat aixecar un mur per tapiar el solar. El jutjat que autoritzava el desallotjament permetia l’entrada al solar del personal del consistori que, en cas d’oposició, podia demanar el suport de la policia. L’ordre també deia que s’havien de respectar les pertinences de les persones acampades. El jutge concloïa que l’actuació havia de ser proporcionada “tot evitant els danys” que no fossin indispensables per executar la intervenció.

Els desallotjats i el camió amb les seves pertinences s'han desplaçat a una altra nau ocupada a prop de la incendiada. "Hi ha 200 persones a la nau, no hi cabem tots. Allà hi ha les persones grans i dèbils que van salvar-se", explica la Cristina, una de les portaveus dels afectats. Quan falta menys d'una setmana per al 14-F, veu electoralisme en el desallotjament i en culpa l'alcalde de Badalona: "És una estratègia d'Albiol. Ens va dir que no ens preocupéssim de res, que hi podríem estar fins que es trobés una solució".

Agents de la Guàrdia Urbana de Badalona en el desallotjament.
stats