El desallotjament d'una família amb nens acaba amb el pare detingut i cinc mossos denunciats

La PAH afirma que l'actuació policial vulnera els drets humans i, sobretot, els dels dos menors de 4 i 6 anys

Al pis desallotjat encara hi ha rastres de l'actuació dels Mossos d'Esquadra com la cinta policial / CÈLIA ATSET

Asseguren que van pagar 500 euros per llogar el pis per tres mesos a un home que els en va donar la clau i els havia de dur el contracte el dilluns 10 d'octubre. Però diumenge ja no hi eren. Era el lloc que la família de Michael Anays i Wilson Javier, amb dos fills de 4 i 6 anys, havia trobat després d'un desnonament per no poder fer front a la hipoteca, segons ha explicat la PAH aquest matí en una roda de premsa. Però el conegut que diuen que els el va llogar no era el propietari ni l'administrador de l'habitatge, sinó que l'amo n'és el 'banc dolent', la Sareb; cal dir que la pràctica d'ocupar pisos i després vendre'n les claus o llogar-los a qui no en té fa temps que es coneix. Els Mossos d'Esquadra els en van fer fora a la força dissabte 8 d'octubre al vespre; no hi van durar ni un cap de setmana i el pare va acabar detingut.

Els Mossos discrepen d'aquesta versió, i asseguren que segons els testimonis –veïns de l'edifici– la família havia ocupat l'habitatge il·legalment dissabte al matí forçant el marc de la porta. El cas és que els agents de paisà dels Mossos van entrar al pis a la força, els en van fer fora i els van denunciar per ocupació d'immoble, danys i resistència a l'autoritat. Es van endur l'home detingut –paradoxalment argumentant que no tenia domicili conegut i no podien garantir que es presentés al jutge quan ho requerís–, i van deixar la dona lliure perquè es fes càrrec dels nens. També van arrestar una activista de la PAH per atemptat a l'autoritat, segons fonts dels Mossos, tot i que l'informe policial només diu que no es va voler identificar i es va intentar escapar. La parella, per la seva banda, ha denunciat cinc agents per coaccions, violació de domicili i detenció il·legal amb el suport de la PAH, Irídia i l'Observatori DESC, que també es personaran en el cas.Els Mossos van rebentar la porta amb els nens a dins del pis, plorant, i sense l'assistència dels serveis socials, segons consta en algunes gravacions del moment que podeu escoltar  aquí aquí i que va avançar la Directa. "No podeu entrar sense ordre judicial, hi ha criatures!", se sent que crida l'activista de la PAH. "És que hem avisat, jo també tinc fills; vinga, surti cap a fora", diu el policia. Els agents argumenten la resistència a l'autoritat a l'informe assegurant que l'home va trigar més d'una hora a acceptar identificar-se i que la família no va voler abandonar l'habitatge voluntàriament. Segons la querella, com que l'ocupació és "un delicte lleu", no s'hauria hagut d'arrestar ningú. Fonts dels Mossos asseguren que després del desallotjament els serveis socials van trobar un lloc per la família en un centre d'acolliment residencial.

"La intervenció de les forces policials ha de ser l'última opció, prioritzant la feina de serveis socials o altres unitats de l'Administració", assegura la PAH en un comunicat de premsa. Lluny d'això, afegeix l'entitat, els últims desallotjaments com aquest "són una vulneració dels drets humans, molt especialment dels dels infants". "L'immoble estava brut, en males condicions i en un clar estat d'abandó, però atenent a la seva precària situació econòmica no podien fer front a un lloguer millor", diu la querella de la parella. Com que el pis era de la Sareb, hauria estat possible arribar a alguna mena de pacte, amb la mediació dels serveis socials, perquè la família s'hi pogués quedar. El mes passat el  desnonament d'una mare amb tres fills per part dels Mossos d'Esquadra va obrir una disputa entre el Govern i l'Ajuntament de Barcelona.

La família va haver de marxar de l'habitatge que havien comprat el 6 d'octubre perquè no podien pagar-ne l'hipoteca. El pis d'on els van fer vora els Mossos, uns baixos al carrer d'Holanda, és propietat de la Sareb des de fa tres anys i estava buit, però els veïns de la finca s'havien organitzat per vigilar que ningú no l'ocupés, segons consta a l'informe policial, al qual ha tingut accés aquest diari. Tot i que la parella afirma que l'home ja hi va dormir divendres i que la resta de la família hi va arribar dissabte, els veïns asseguren que tots van entrar-hi dissabte, segons els Mossos. Això és fonamental perquè si els policies saben que algú ja ha viscut en un habitatge necessita una ordre judicial per fer-lo fora, però si arriben quan s'està ocupant o poc després poden considerar que el delicte és flagrant i actuar directament. 

Sigui com sigui,  a qui primer van avisar els veïns va ser a la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet, que es va presentar dues vegades a l'immoble, la segona amb els serveis socials municipals –perquè la família tenia dos nens. Segons l'informe dels Mossos, els veïns també van dur el cas als jutjats i, com que van veure que ningú feia fora els nous habitants dels baixos, van tornar a insistir-hi trucant als Mossos d'Esquadra. Hi van anar agents de paisà del grup de delinqüència urbana i, tot i que sabien que el cas era en mans de la policia local i d'un jutjat que no els havia donat cap ordre al respecte, van actuar pel seu compte. Segons fonts dels Mossos, la propietària havia denunciat al migdia però a l'informe policial que van fer els agents això no hi consta. 

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de