Societat 07/06/2019

L'institut de 'Merlí', la casa d'un centenar de lladres heroïnòmans

L'organització, "la més activa", va robar en 75 pisos en l'últim any

Pau Esparch
2 min
Operació policial a l'escola de 'Merlí'

BarcelonaQuan la sèrie 'Merlí' de TV3 va acabar de rodar la seva tercera i última temporada, l'institut de Barcelona on es gravava no va quedar buit. Al cap de pocs mesos, les aules on a la ficció feien classe el professor de filosofia Merlí Bergeron i els seus alumnes Peripatètics van passar a ser la casa d'un centenar de lladres georgians. Els delinqüents també consumien heroïna, que compraven a la Mina, i van ocupar el centre a principis del 2018: en aquest últim any van robar 75 pisos, sobretot a Barcelona i en altres municipis.

A l'institut de 'Merlí', situat a sobre de l'Hospital de la Vall d'Hebron, l'organització de lladres va transformar les aules en habitacions amb matalassos i mobles, va punxar la llum i cuinava amb fogonets de gas, amb males condicions de salubritat, segons fonts policials. Al pati també hi havia un amagatall on guardaven algunes de les joies robades. Els Mossos d'Esquadra, alertats pels veïns, van detectar que al districte d'Horta-Guinardó i a les altres zones pròximes a l'institut hi havia un augment dels robatoris en domicilis i dels furts en comerços.

Segons el sotsinspector Lisard Hidalgo, de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos, era una organització itinerant i els seus membres ja havien comès robatoris abans en altres països europeus. "Eren especialistes en obrir les portes sense forçar-les", explica Hidalgo. També prenien precaucions per no deixar empremtes ni altres proves, com mostres d'ADN. "Era l'organització més activa de Barcelona", subratlla Hidalgo, que afegeix que des que es va desarticular l'organització els robatoris en pisos de la ciutat han baixat prop d'un 15%.

Els Mossos i la Policia Nacional van treballar de manera conjunta en aquest cas, denominat Merlí-Taka, perquè dos detinguts a Barcelona per alguns robatoris –que van quedar en llibertat– van ser arrestats més tard a Madrid pel mateix motiu. Però ha sigut l'única connexió que s'ha detectat. Els dos cossos van fer una operació a principis d'abril a l'institut en què es va detenir la major part dels membres.

87 detinguts per formar-ne part

En les diverses actuacions contra els membres de l'organització s'han arrestat 87 persones: 26 pels robatoris –14 han entrat a la presó– i 61 per la llei d'estrangeria a l'estar en situació irregular, tot i que també tenien antecedents –29 han sigut expulsades a Geòrgia i la resta són al CIE–. Els lladres robaven en grups de tres o quatre persones, quan no hi havia ningú als pisos, i agafaven diners en efectiu, joies i aparells electrònics. Els agents van trobar a l'institut una llibreta en què es controlava la comptabilitat dels membres, i investiguen els enviaments de diners a persones georgianes.

Des que es va fer l'operació a l'abril fins que es va desallotjar l'institut a finals de maig perquè estava ocupat, la majoria de les aules on residien els lladres les havien habitat famílies georgianes amb nens, moltes de les quals van arribar a principis d'any per demanar asil. Tant els lladres com les famílies provenen de la mateixa àrea de Geòrgia i investiguen si hi ha una màfia de tràfic de persones al darrere.

stats