Societat 03/11/2015

El desbordament del riu Sió causa quatre morts en una residència de gent gran

Al semisoterrani afectat hi havia nou persones i cinc han pogut ser rescatades amb vida pels Bombers

Ara
4 min
La residència afectada /SANTI IGLESIAS

BarcelonaQuatre àvies han mort aquesta matinada pel desbordament del riu Sió a Agramunt (Urgell), on s'ha inundat el semisoterrani d'una residència geriàtrica en una planta on hi havia diversos usuaris. Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís quan passaven pocs minuts de les quatre de la matinada i han desplaçat fins al lloc dels fets, la residència Ribera del Sió, 11 dotacions, que han aconseguit rescatar amb vida cinc persones de la mateixa planta.

Els responsables del centre han informat que hi havia nou persones atrapades a la planta afectada que no podien rescatar i els Bombers han recuperat els cossos ja sense vida de quatre. Les altres cinc persones han estat rescatades amb vida: tres estan estables al CAP d'Agramunt i dues més, ingressades a l'Hospital Arnau de Vilanova, a Lleida, per hipotèrmia i complicacions respiratòries. Les víctimes mortals són quatre dones, veïnes d'Agramunt. La resta d'usuaris continuen a la residència.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat al lloc dels fets 11 dotacions, entre les quals hi havia efectius de la unitat subaquàtica dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) per la inundació de l'edifici, que es troba al carrer dels Horts, molt a prop del riu.

Segons ha concretat l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, en declaracions a TV3, les cinc habitacions que s'han inundat són les que donaven al jardí, que queda al costat del riu. Solé ha explicat que a Agramunt no hi ha plogut amb gaire intensitat, sinó que la inundació s'ha produït per l'arribada d'aigües de més amunt. L'alcalde ha detallat que quan ell ha arribat a la residència, de matinada, l'aigua li arribava fins al pit i era "impossible" accedir a les habitacions. De fet, segons ha informat Protecció Civil, l'aigua acumulada a les habitacions ha arribat als dos metres i mig d'altura.

Segons han concretat els Mossos, la inundació de l'establiment, que es troba al costat del riu Sió, s'ha produït després d'originar-se una rovinada com a conseqüència de les fortes pluges.

"S'hauran de depurar responsabilitats, hem de veure per què ha passat", ha sentenciat l'alcalde, que ha concretat que els avis que han sobreviscut són els que estaven subjectats d'alguna manera al llit -la flotabilitat dels matalassos els ha permès sobreviure- per evitar que en caiguessin i que es tractava de persones amb problemes de mobilitat. Les quatre víctimes mortals, en canvi, no estaven lligades al llit.

La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha explicat que la contenció –subjectar les persones al llit– és un mecanisme "d'autoprotecció de persones que podrien fer-se mal o caure". "Les contencions les prescriu sempre un facultatiu però no han estat la causa de la mort de les quatre persones", ha destacat Munté, qui ha confirmat que la residència complia tots els requisits i les inspeccions no van detectar cap problemàtica.

El centre on han ocorregut els fets és una residència assistida que acull persones grans amb mobilitat reduïda i amb diferents graus de dependència i de demència.

La residència, que es troba molt pròxima al riu Sió, albergava 67 persones i, encara que s'ha valorat el trasllat d'alguns dels residents a un centre assistencial municipal, finalment s'ha optat perquè es quedessin, ja que la situació s'ha normalitzat parcialment. El centre es va construir el 2005 i comptava amb tots els permisos necessaris per a la seva activitat.

Fins a 130 litres d'aigua acumulats

El conseller d'Interior, Jordi Jané, al seu torn, ha explicat que la policia científica està treballant en el cas i que, a banda d'expressar el condol a les víctimes, una de les prioritats ha de ser restablir la normalitat a la residència i saber per què s'ha produït aquesta tragèdia. Ha remarcat que no hi ha constància de cap irregularitat a la residència. El conseller ha concretat que "aigües amunt", a la Segarra, s'havien acumulat fins a 130 litres d'aigua per metre quadrat i que en una sola hora es van acumular 40 litres. Una situació que, ha dit, ha provocat "l'efecte riuada", tot i que a Agramunt no hi va ploure amb gaire intensitat. El conseller ha remarcat la "ràpida resposta" per atendre les persones atrapades a la residència i ha apuntat que l'alcalde hi va ser des del primer moment.

Agramunt ha decretat tres dies de dol i celebrarà un ple extraordinari aquesta nit per expressar el seu suport i solidaritat als familiars de les víctimes. La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar i Família, Neus Munté, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, s'han desplaçat fins a Agramunt. La consellera ha remarcat que la residència tenia tots els permisos i que caldrà investigar què ha passat. El centre, de fet,va superar satisfactòriament l'última inspecció de la Generalitat al maig de 2014 amb totes les seves instal·lacions en regla. "Estem centrats a tenir la màxima informació de la riuada i a fer costat a les persones afectades", ha apuntat.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat el seu condol i solidaritat amb les famílies dels quatre ancians morts.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat cinc treballadors socials i ha habilitat un pavelló a Agramunt per atendre les famílies dels quatre ancians morts i cinc afectats en la inundació. Segons ha informat a Europa Press Protecció Civil, la Creu Roja està treballant al lloc i ha aportat mantes i material. A les 09.45 hores ja s'havien traslladat al pavelló diversos familiars.

treballant en l'extracció d'aigua de l'interior

Protecció Civil demana extremar la prudència i no accedir a la llera, punts baixos ni guals propers al riu Sió, ja que baixa amb un cabal molt superior a l'habitual. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.083 trucades relacionades amb el temporal de vent i pluja fins a les 05.00 hores d'aquesta matinada: 207 s'han fet des del Vallès Occidental, 116 des del Baix Camp i 109 des del Segrià. Per municipis, 77 trucades s'han fet des de Lleida, 73 des de Reus i 45 des de Sabadell.

stats