Societat 19/08/2019

Descobreixen un nou tipus de bolet al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

El nou fong, anomenat 'Psathyrella montgriensis', és de color marró clar i viu en indrets sorrencs

Ara
1 min
Imatge de la Psathyrella montgriensis, el nou bolet descobert al Parc Natural del Montgrí, els Illes Medes i el Baix Ter

GironaNova troballa al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona ha descobert una nova espècie de fong, la 'Psathyrella montgriensis', un bolet amb un barret cònic parabòlic de 5 a 15 mm, de color marró clar i peu amb un to marró grisenc. Es tracta d'una espècie psammòfila, adaptada a viure sobre substrats sorrencs, com les platges o les dunes litorals, i que habita entre molses.

És la troballa "més excepcional", segons els seus responsables, del seguiment micològic que, des del 2017, està duent a terme l'associació per encàrrec del parc, que s'allargarà fins al 2020. El seu objectiu és detectar possibles espècies de fong adaptades a les condicions singulars de la duna que facilitin l’ús d’indicadors.

El nou descobriment, publicat al 'Bulletin de l’Association des Mycologues Francophones de Belgique', no s’ha produït abans perquè l’espècie només surt en condicions ambientals i èpoques molt concretes i en indrets molt singulars.

Aquest és el segon cop que l’Associació Micològica Joaquim Codina descriu una nova espècie de 'Psathyrella' a Catalunya. L’any 2018 ja va publicar al mateix butlletí un article mitjançant el qual va descriure una altra nova espècie, la 'Psathyrella codinae', en un àmbit urbà com és el Parc Nou d’Olot.

stats