ciència
Societat 16/09/2011

Descobreixen el primer planeta amb dos sols

La troballa l'ha feta la nau Kepler de la Nasa. Orbita dues estrelles a 200 anys llum de la Terra

Redacció
2 min
El planeta Kepler-16 i les seves dues estrelles / Nasa

BarcelonaLa realitat ha acaronat la ciència ficció aquest dijous. Un grup de científics de la Nasa ha anunciat el descobriment d'un nou planeta que gira al voltant de dos sols, com el que va crear fa 30 anys el cineasta George Lucas per a la saga Star Wars. La troballa l'ha feta la nau Kepler de la Nasa, i els científics han batejat el planeta amb el nom de Kepler-16, seguint la nomenclatura del Sistema Astronòmic Internacional. Les dues estrelles que orbita es troben a 200 anys llum de la Terra, i a diferència del fictici Tatooine on habita Luke Skywalker, el Kepler-16 és fred, gasós i no es preveu trobar-hi cap senyal de vida.

Els científics coneixien l'existència de planetes circumbinaris (amb dues estrelles), però aquesta és la primera vegada que aconsegueixen captar el moviment d'un planeta al voltant dels seus dos sols, gràcies a les imatges de l'observatori espacial Kepler. El descobriment obre la porta a nous coneixements sobre la formació de la Via Làctia i demostra la diversitat de planetes que poblen la galàxia.

Segons els detalls aportats per la Nasa, les dues estrelles que orbita Kepler-16 s'eclipsen entre elles, fet que permet fer mesuraments precisos de la massa, el radi i la trajectòria dels tres cossos. Es tracta d'un planeta semblant a Saturn, tot i que té una densitat superior a la mitjana i viatja dibuixant una òrbita gairebé circular de 229 dies al voltant de les dues estrelles, de les quals es troba a 65,5 milions de quilòmetres.

Llançat al març del 2009, l'objectiu del telescopi espacial Kepler és recollir dades de planetes que orbiten al voltant d'estrelles amb unes condicions de temperatura mitjanes, on pugui haver-hi aigua líquida i existeixi la possibilitat de trobar-hi algun senyal de vida.

stats