Societat 13/05/2020

La Generalitat proposa que Girona, Lleida i la Catalunya Central passin a la fase 1 de desconfinament

El departament estudia una proposta per a Barcelona i les àrees metropolitanes

Maria Garcia
4 min
Girona durant el confinament

GironaLa ciutat de Barcelona i les regions sanitàries Metropolitana Sud i Metropolitana Nord hauran d’esperar per entrar en la fase 1 de desconfinament. La conselleria de Salut ha proposat que les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central puguin relaxar les restriccions i seguir, a partir de dilluns vinent, les passes del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran que van entrar en fase 1 aquest dilluns. Així ho ha traslladat al ministeri de Sanitat, que és qui ho ha d’avalar.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que aquesta tarda i demà al matí es reuniran amb els integrants del Procicat i representants de les tres regions sanitàries que es queden en fase 0 -Barcelona, Metropolitana Sud i Nord- per treballar "quina és la proposta més adient per fer avançar aquestes regions". Vergés, però, no ha detallat si es podria aplicar el dilluns 18 ni quan faran la proposta al govern espanyol, que aquest matí ha avisat que avui dimecres era l'últim dia perquè les comunitats autònomes presentessin els seus plans de desconfinament.

La titular de Salut ha explicat que, per decidir quines zones relaxaven les mesures de confinament, s’han basat en diferents criteris: les dades epidemiològiques, la capacitat assistencial, la capacitat de diagnòstic i seguiment de casos nous, així com altres factors de risc com són la densitat poblacional i la mobilitat. "Els últims dies marquen una tendència decreixent", ha afirmat la titular de Salut.

La setmana passada, quan es va anunciar que proposaria Tarragona, l’Ebre i l’Aran per passar a la fase 1, el departament va establir el risc de rebrot de cada regió sanitària basant-se en la incidència de casos acumulats els darrers 14 dies, la Rt -és a dir, el nombre de persones que contagia un malalt- i l’índex potencial de creixement. Aquest dimecres, però, la conselleria només ha informat de la incidència acumulada cada 100.000 habitants i sense comptar els casos detectats en les residències de gent gran, on s’han intensificat els tests darrerament.

Així, segons aquestes dades, a Girona hi ha una incidència acumulada en els darrers 7 dies de 5 persones per 100.000 habitants, que puja a 15’6 si es tenen en compte els darrers 14 dies. La de Lleida se situa a 4’4 i 13’2, respectivament, i a la Catalunya Central de 7’4 i 21. Per contra, Barcelona acumula una incidència d’11’7 la darrera setmana i 46’4 els últims 14 dies; la metropolitana Nord 6’3 i 20’3 i, la Sud, 8’1 i 22’8. Pel que fa als territoris que ja estan en fase 1, el Camp deTarragona es situa a 1’1 i 4’6, Terres de l’Ebre en 2’3 i 3’4 i l’Alt Pirineu-Aran en 1’5 i 4’4.

El 66% dels catalans viuen a l'àrea metropolitana

A més del nombre de positius, Salut també ha tingut en compte la densitat poblacional per km2: mentre Barcelona i les àrees metropolitanes oscil·len entre els 5.000 i 30.000 habitants; Girona, Lleida i la Catalunya Central no superen els 1.300. “A l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi viuen el 66% dels catalans: només a Barcelona hi ha 1,6 milions d'habitants, i a la Metropolitana Nord, 1,9 milions. I hem de ser capaços de localitzar i fer seguiment dels contactes en cas de contagi", ha recordat la consellera, que també ha reconegut que aquests territoris engloben realitats molt diferents. "I hem de mirar com podem reduir el risc de mobilitat en aquesta zona", ha admès.

Per això, ha demanat més temps per poder elaborar una proposta de desconfinament per a aquestes tres regions. En aquest sentit, no ha volgut entrar en detalls fins a tenir un document consensuat, però ha obert la porta a aplicar mesures de relaxament encara que es mantinguin en la fase 0. "Que les presses no ens facin cometre errors. L'epidèmia encara està activa. Ho hem d'estudiar profundament", ha recalcat.

Pel que fa a l'avenç de les fases, Vergés ha assenyalat que les mesures aplicades actualment no tenen per què mantenir-se durant tot el procés de desconfinament. "No ens tanquem a res. De la mateixa manera que també podem plantejar altres aspectes com la ruralitat per incorporar-los a l'evolució de les fases", ha dit Vergés, que també ha explicat que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran es mantindran una setmana més en la fase 1. "Preferim esperar 15 dies abans d'avançar en les fases", ha indicat.

Contractar rastrejadors

Un dels punts clau en el procés de desconfinament serà la detecció dels contagis i la localització de tots els seus contactes. La consellera ha assegurat que els tests PCR han arribat a tots els centres d'atenció primària (CAP) del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran -que són els territoris que van passar a la fase 1 aquest dilluns- i que preveu que els pròxims dies tots els CAP de Catalunya en tinguin.

Paral·lelament, el departament està acabant d'enllestir la contractació de personal sanitari per identificar i fer seguiment dels contagis que es detectin, el que es coneix com a rastrejadors. "Les persones que donin positiu hauran de donar els seus contactes per poder-los localitzar a tots i explicar-los què han de fer a partir d'ara", ha dit Vergés, que també ha afirmat que es detallaran molt bé les mesures que han de seguir les persones amb covid-19. "Hauran de demanar la baixa i quedar-se a casa. I després haurem de fer seguiment dels seus símptomes", ha dit la consellera.

stats