Internacional 13/05/2020

Piscina per torns, ascensors restringits i mampares: el nou turisme a la UE

Brussel·les vol aixecar fronteres per fases i amb controls sanitaris en comptes de quarantenes

Júlia Manresa Nogueras
4 min
Imatge recent de l’aeroport del Prat sense passatgers a causa de les restriccions de mobilitat.

Brussel·les“Tenim moltes preguntes sobre quan podrem viatjar aquest estiu, però l’única cosa que sabem és el com”. Així reconeixia la comissària de Transport, Adina Valean, que Brussel·les tampoc té certeses sobre aquesta temporada d’estiu i de cara a recuperar el lliure moviment dins la Unió Europea. Aquest “com” és el que la Comissió Europea va intentar aclarir ahir a través d’una guia de recomanacions per recuperar la mobilitat i donar aire al sector turístic. Que no serà un estiu normal, queda ben clar. Aquells que s’atreveixin a viatjar trobaran normes fins i tot per agafar l’ascensor d’un hotel. Hauran de demanar torn per anar a la piscina, trobaran mampares a tot arreu per garantir la distància de seguretat i s’exigirà un “protocol respiratori” amb màscares o mocadors de paper.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Són algunes de les recomanacions emeses aquest dimecres per la Comissió Europea. Brussel·les vol recuperar com més aviat millor la mobilitat dins la UE, tot un repte tenint en compte que el mateix executiu admet que és competència dels estats. “Crido a reobrir les fronteres com més aviat millor. S’ha de fer de manera coordinada i responsable. És essencial per a les economies i el turisme”, deia ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel.

La Comissió proposa fer-ho en tres fases. La primera correspon a l’actualitat, en què encara hi ha grans restriccions i només es permeten els viatges “essencials” (transportistes, diplomàtics, personal sanitari, temporers...). Per passar a la segona fase es recomana tenir primer una situació epidemiològica estable, amb capacitat de fer tests en massa, de seguir el virus en temps real i de tenir capacitat al sistema sanitari. Un cop això estigui garantit, es podria passar a la segona fase, en què es permetria moviment entre regions en una situació semblant, prioritzant els viatgers que es mouen per raons personals i professionals i després per raons turístiques: “Tots volem veure els nostres éssers estimats aquest estiu”, van dir les comissàries de Salut, Stella Kyriakides, i de Competència, Margrethe Vestager.

S’establirien d’aquesta manera “corredors” entre zones amb situacions epidemiològiques semblants i considerades “segures”, que poden ser tant països sencers com regions. Aquesta és una qüestió espinosa. La Comissió insisteix que no es pot discriminar, però el moviment entre zones tindrà limitacions. “Una vegada s’obre una frontera, s’obre a tots els ciutadans de la UE i no depenent del seu passaport”, deia la comissària d’Interior, Ylva Johansson. A més, és competència dels estats membres, que ja negocien acords bilaterals.

Per avaluar el progrés entre aquestes fases, la Comissió Europea reitera que no hi ha evidència científica que provi que els controls fronterers frenen l’expansió del virus i tampoc l’obligació de posar en quarantena tots els viatgers, com acaba d’aprovar Espanya. En canvi, s’opta per aplicar controls de temperatura als accessos, que assegura que són més senzills i eficaços per controlar la pandèmia. També es fa referència a l’ús d’aplicacions de mòbil per traçar el virus.

Tot això, en un context de màxima precaució, en què s’ha d’estar constantment preparats per fer un pas enrere. L’única certesa és que el turisme aquest estiu no serà com abans del coronavirus.

La guia pràctica de Brussel·les per al turisme aquest estiu

Transport

La Comissió recomana substituir les restriccions per mesures de prevenció. Aposta per desinfectar constantment els mitjans de transport, que els treballadors vagin sempre protegits, reduir la densitat de passatgers sempre que sigui possible (més freqüència de trens i busos, per exemple, però no eliminar-hi seients). També eliminar bancs i cadires per evitar aglomeracions, l’ús de mascaretes en transport col·lectiu i més ventilació obrint les finestres dels busos.

Hotels

Brussel·les dedica un apartat exprés als hotels. Es demana preparar el personal no només per a la prevenció en termes de desinfecció o control de distanciament social, sinó també perquè sàpiga com cal actuar davant de casos sospitosos de coronavirus. Es recomana limitar l’aforament en la majoria d’espais, cancel·lar activitats on no es pot garantir el distanciament, fer tots els tràmits possibles en línia per evitar cues, usar mampares en restaurants o cafès i que s’hagi de reservar i accedir per torns a piscines o gimnasos.

Fronteres

Brussel·les assegura que no hi ha evidència científica que provi que els controls fronterers de tipus duaner evitin l’expansió del virus. Defensa efectuar controls de temperatura en accessos o utilitzar aplicacions de telefonia mòbil (voluntàries, temporals i anònimes) per traçar el virus. Per això, demana que funcionin amb sistemes operatius transfronterers, perquè són els estats els que estan desenvolupant aquestes iniciatives i no la UE en conjunt.

Protocol respiratori

Brussel·les demana que tothom compleixi el que anomena protocol respiratori, és a dir, tapar-se la boca i el nas a l’hora de tossir o esternudar, i “tenir sempre a punt mocadors”. A més, també es recomana limitar l’ús d’ascensors només a persones que dormen a la mateixa habitació i vigilar especialment a l’hora de tocar-ne els botons. Es demana intensificar la ventilació a tot arreu i també tenir disponibles desinfectants i equips per netejar-se les mans.

stats