Plantacions il·legals

Desmantellen dues macroplantacions de cànem que amagaven tràfic il·legal de marihuana

S'han intervingut 30.000 plantes d'una empresa que deia dedicar-se a cultiu amb finalitat terapèutica sense permís sanitari

Ara
2 min
Imatge aèria d'una de les plantacions il·legals de cànem desmantellades al Camp de Tarragona

BarcelonaUna plantació de cànem aparentment legal al Camp de Tarragona amagava realment una activitat industrial de cultiu i tràfic il·legal de marihuana. Els Mossos d'Esquadra han intervingut l'empresa, han destruït 30.000 plantes (més de 41 tones) a finques de Vila-seca i Mont-roig del Camp i han detingut dos homes com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública. Hi ha dues persones més denunciades. Per als Mossos, la singularitat l'operació –és el primer desmantellament d'un negoci de cànem que simulava ser legal– pot ser una conseqüència més de la implantació del crim organitzat al voltant de la marihuana a Catalunya.

L'empresa en qüestió simulava dedicar-se al cànem industrial –una activitat legal per treure'n llavors, fibres i altres productes– quan realment el que feia era obtenir cabdells de marihuana per transformar-la en CBD (cannabidiol), que és un component del cànnabis autoritzat per a finalitats molt concretes com els usos terapèutics en medicina. Els cabdells autoritzats han de tenir una concentració regulada de cànnabis (de la substància THC, que és la que col·loca i està prohibida) i els productors estan sotmesos a controls i necessiten l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, una autorització que l'empresa desmantellada no tenia. Tampoc havia fet el pas obligatori d'informar els Mossos de l'inici d'aquesta activitat.

La investigació al Camp de Tarragona arrenca el 12 de maig, quan la companyia amb seu a la Selva del Camp (Baix Camp) inicia l'explotació de cànem en una gran finca a Vila-seca. La plantació, que comptava amb vigilants privats, és escenari de diversos episodis violents, fins i tot un tiroteig amb arma llarga en un intent de robatori. Els indicis incriminatoris creixen quan els agents confirmen que els responsables de l'activitat no tenien permís de les autoritats sanitàries per obtenir els cabdells de marihuana, tot i haver sol·licitat subvencions.

Les plantacions de cànem il·legals intervingudes a Vila-seca i Mont-roig del Camp.

L'operatiu policial comença a la finca de Vila-seca, on els agents s'enduen 10.000 plantes de sis varietats diferents que acabaran cremades dies més tard. En total, més de 41 tones de plantes, segons recull el comunicat dels Mossos. La segona entrada és a la seu de l'empresa, on troben documentació que la vincula amb el cultiu i el tràfic de marihuana, així com maquinària com una premsa, i cabdells en pols amb un pes d'uns 40 quilos, bàscules i restes del que havien sigut plantacions anteriors.

Un cop confirmada l'activitat il·lícita, amb dos dels presumptes autors detinguts i dues persones més denunciades, la investigació continua amb una tercera entrada, ja el 29 de setembre, en aquest cas a una plantació de Mont-roig del Camp on localitzen entre 15.000 i 20.000 plantes més.

Els Mossos han explicat que es tracta de la primera operació que desmantella una plantació de cànem industrial on realment es feien pràctiques il·legals. Fins ara, les intervencions nombroses en plantacions de marihuana s'han fet en espais interiors i exteriors del país "amb la desarticulació de grups criminals". Segons els agents, el fet de vestir-ho de cànem legal per traficar "pot ser una conseqüència de la implantació del crim organitzat".

stats