Societat 11/02/2021

Els pares que portaven 48 hores separats dels fills entren al pis

Alguns veïns impedien que accedissin a l'immoble ocupat perquè deien que té deficiències

3 min
El pare amb la filla petita als braços entrant a l'edifici on han passat la nit

BarcelonaLa família amb tres fills petits que va quedar separada quan els van intentar desallotjar al Barri Gòtic de Barcelona s'ha pogut tornar a reagrupar després de 48 hores. Dos dels fills de la parella, de 7 i 11 anys, estaven des de dimarts a la nit al pis que van ocupar acompanyats d'una persona de la plataforma Resistim al Gòtic i sense sortir per anar a l'escola mentre alguns veïns de l'edifici impedien l'entrada als pares i a la filla més petita, de 2 anys. Els veïns del bloc denunciaven que l'immoble ocupat té deficiències que podien posar la família en risc, però aquest matí tècnics de l'Ajuntament han revisat el pis i han descartat que fos insegur.

Tot i que el compromís amb els veïns de l'edifici havia sigut que, un cop els tècnics aportessin per escrit que no veien deficiències al pis ocupat, els pares podrien tornar a l'immoble, això no ha sigut immediat. A mesura que passaven les hores d'aquesta tarda, es mantenia un estira-i-arronsa en què han intervingut agents de mediació dels Mossos d'Esquadra i en què alguns veïns del bloc es resistien a permetre que la família accedís al pis. Finalment, aquest vespre els pares i la filla més petita, quan portaven gairebé 48 hores separats dels dos nens, hi han pogut entrar.

L'Ajuntament de Barcelona, que també ha actuat en aquest conflicte, havia explicat que intentava "desescalar" la tensió i plantejava oferir un allotjament provisional a la parella i als seus fills, però tenia converses amb l'Ajuntament de Badalona per "exigir una solució per a la família, que està arrelada en aquella població". De fet, la família va ser desnonada d'aquest municipi veí de Barcelona.

Diverses persones concentrades ahir al vespre a l'exterior del bloc per reclamar que els pares puguin entrar al pis

Mentre els veïns de l'edifici mantenien barrada l'entrada, des de la plataforma Resistim al Gòtic feien arribar menjar i entreteniment als menors tancats al pis a través del balcó i gràcies a la complicitat de persones del bloc del davant. Pel que fa als pares i la filla més petita, han passat les dues últimes nits a casa d'uns veïns, en un edifici pròxim. Segons Martí Cusó, de Resistim al Gòtic, en conflictes com aquest es veuen els efectes del discurs de "l'extrema dreta contra les ocupacions i contra la immigració", perquè la família és d'origen àrab, i la "incapacitat política" de resoldre els problemes d'habitatge.

L'enrenou va començar dimarts a dos quarts de deu de la nit quan diversos efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana van intervenir al número 27 del carrer Còdols perquè, segons la policia, els veïns els havien avisat que s’havia produït una ocupació en un pis del bloc. Els agents van carregar contra algunes persones que es van concentrar per evitar el desallotjament i van denunciar dos dels manifestants. Però uns minuts després de les deu de la nit Resistim al Gòtic va anunciar que s’havia aturat el desallotjament.

A l’interior del pis ocupat hi havia la família –el pare, la mare i els tres fills menors d’edat–. L’advocada de la família, Sònia Olivella, de Baula Advocacia, explica que els Mossos van fer anar els pares a comissaria per identificar-los i denunciar-los per ocupació il·legal, i a l’immoble es van quedar els dos nens amb l'activista de Resistim al Gòtic. Quan els pares van tornar de comissaria ja no van poder entrar al pis perquè els veïns del bloc havien tancat amb clau la porta d’entrada de l’edifici.

L’advocada ha avançat que el fons d’inversió Cerberus, propietari del pis, ha presentat una denúncia per ocupació que es tramitarà als jutjats. Però l'ordre judicial de desnonament pot trigar setmanes o mesos a arribar.

stats