Societat 23/05/2014

Una pluja d'estels es pot convertir en tempesta aquesta matinada

El pas de la Terra per l'estela de residus del cometa 209 P/LINEAR pot permetre veure centenars d'estels fugaços per hora

Ara
1 min
209P/LINEAR / Bareket Observatory

BarcelonaSi aquesta nit de divendres a dissabte penseu anar a dormir tard, mireu al cel quan sigui de matinada. Com més a prop de l'alba, millor. S'espera que la Terra creui l'estela de residus del cometa 209P/LINEAR i que es puguin veure fins a 200 estels fugaços per hora –tot i que hi ha qui havia calculat fins a 1.000 estels per hora en el punt àlgid, que serà passades les nou del matí–. Per a alguns experts la pluja d'estels es pot convertir en una tempesta d'estels. Per veure-la heu de mirar cap al Nord, entre l'Óssa Major i Cassiopea.

La pluja de les Camelopardàlides la causaran els residus de gel i pols que va deixar durant el segle XIX el cometa 209P/LINEAR en la seva òrbita. A partir d'aquest any la Terra creuarà l'òrbita i la pluja es podrà repetir cada any, però no cal patir per la possibilitat que el cometa xoqui amb la Terra, com a mínim per ara: el periheli, el punt en què tots dos astres eren més a prop, va ser el 6 de maig. El cometa 209P/LINEAR –vegeu-ne un vídeo– el van descobrir el febrer del 2004 membres del Lincoln Near-Earth Asteroid Research, d'aquí el nom.

stats