Societat 22/10/2014

Un miler d'estudiants protesten a Barcelona contra la privatització de l'educació

La manifestació, que demana la dimissió de Wert i Rigau, s'emmarca en la vaga de 72 hores convocada a tot l'Estat. El ministre espanyol assegura que el seguiment de la mobilització "està sent escàs"

Marc Toro
2 min
Imatge de la manifestació d'estudiants convocada aquest dimecres a Barcelona / ARA

BarcelonaAl voltant d'un miler d'estudiants s'han manifestat aquest dimecres al migdia pel centre de Barcelona en contra de la privatització de l'educació. Convocada pel Sindicat d'Estudiants a Catalunya, la protesta s'emmarca a la vaga de 72 hores que, aprofitant l'inici del curs escolar, va començar ahir a nivell estatal per denunciar els atacs contra l'educació pública.

Darrera de dues pancartes en què es podien llegir diverses consignes com "Tombem el govern dels rics", "Rajoy dimissió", "Ni CiU ni PP", "No a la privatització de l'educació" o "CiU mai ens deixarà decidir res", alumnes universitaris, de batxillerat, ESO i FP han marxat des de la plaça universitat fins la plaça Sant Jaume.

"Estem farts dels atacs a l'educació del PP, amb el seu nou atac del decret d'universitats i el plantejament de canviar les beques per hipoteques. I a Catalunya també estem dels atacs que CiU contra l'educació pública", explica Borja Latorre, el portaveu del Sindicat d'Estudiants a Catalunya. És per això que els estudiants han exigit la dimissió del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Latorre ha carregat durament contra la Llei Orgànica de la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) i la Llei d'Educació de Catalunya (LEC): "Ambdues lleis van amb la mateixa línia privatitzadora, volen recuperar la religió i eliminar la democràcia als centres. No estem disposats a acceptar-ho". "I CiU vol que ens mengem la Locme amb pa amb tomàquet", ha afegit.

Wert: "El seguiment de la vaga està sent escàs"

Tot i que la jornada d'ahir va tenir poca incidència a les universitats catalanes, el portaveu ha assegurat que el seguiment de la vaga està sent de més del 90% gràcies al suport de molts pares, mares i professors. "És una nova demostració i un toc d'atenció a aquells que pensaven que no teníem força". El ministre Wert, en canvi, ha volgut minimitzar la vaga d'aquest dimecres. En declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, ha assenyalat que el seguiment "està sent molt escàs". Ha subratllat, però, les dificultats que tenen les comunitats autònomes per valorar el seguiment perquè en aquest cas no estan en vaga els professors, que és normalment el varem que fan servir.

Seguiment a part, des del Sindicat retreuen a CCOO, el sindicat de mestres USTEC-STEs i la FAPAC (Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya) que considerin que "no és el moment" de fer ni una vaga "ni tan sols una manifestació". "Crec que haurien de donar explicacions", considera Latorre.

Així, enlloc de la manifestació unitària prevista per a aquest dijous, s'ha convocat una roda de premsa aquest dijous a les 10 hores al local del Sindicat d'Estudiants (C/Reina Amàlia 6) per fer balanç de la vaga i "discutir com continuar la lluita" contra la privatització de l'educació.

La vaga tampoc ha comptat amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que l'ha rebutjat per ser una proposta ''centralista'', que no té en compte les lluites de cada sindicat nacional.

stats