Societat 04/04/2016

La detenció d'un home amb un ganivet al carrer revifa el debat sobre les pistoles elèctriques

Un vídeo mostra com els agents el van desarmar i van aconseguir reduir-lo

Arnau Garcia
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir dissabte un home de 37 anys mentre els amenaçava amb un ganivet de grans dimensions al carrer Ginebra, del barri de la Barceloneta. La detenció, que mostra aquest vídeo, ha fet revifar el debat sobre les pistoles elèctriques tipus Taser que reclamen els sindicats policials. Els Mossos van informar a Efe que el detingut havia amenaçat els clients d'un bar i els que passejaven per la zona.

Tal com es pot observar en les imatges, i segons els agents, l'home va etzibar als Mossos que "els mataria", visiblement alterat. Dos policies, un per l'esquena i un pel davant, van detenir l'home després d'utilitzar maniobres de distracció, i li han imputat un delicte d'amenaces i atemptat a l'autoritat. Hores després, els policies van comprovar que l'home tenia antecedents policials.

Els agents es van desplaçar a la zona després de l'alerta d'uns veïns. En les imatges es pot veure com els Mossos el colpegen amb la porra a l'altura del ganivet després de distreure'l, i se li llancen a sobre per reduir-lo.

Pressionen a favor de les pistoles elèctriques

El portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel, integrat en la Trisindical amb el SME i el CAT, va assegurar que "aquest cas demostra la necessitat que els agents disposin de pistoles elèctriques". Argumenta que el fet de no disposar-ne posa en risc la seguretat "tant dels agents com del mateix detingut".

En el mateix sentit, Josep Miquel Milagros afirma des del sindicat de Mossos d'Esquadra USPAC que aquesta detenció és un "exemple de llibre" que requereix l'ús d'aquesta arma, i afegeix que l'home podria haver clavat el ganivet als agents, o que se'l podria haver clavat a ell mateix.

En els últim mesos ja hi ha hagut dos enfrontaments entre policies i detinguts, al Prat de Llobregat i a Santa Coloma de Gramenet. En aquestes dues localitats, els arrestats van aconseguir prendre l'arma als agents i disparar-los. Al Prat la pistola no estava carregada i a Santa Coloma l'armilla de l'agent va parar l'impacte de la bala.

Debat al Parlament

Arran d'un cas a Cunit en el qual un detingut va morir d'atac de cor mentre cinc agents el reduïen, el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) ja va demanar l'ús d'aquestes armes. Precisament, aquell hauria estat l'exemple ideal en el qual no es podria utilitzar una pistola Taser, segons el Síndic de Greuges. Un informe del Síndic especifica que "cal que no s'utilitzin" aquests dispositius contra "persones vulnerables, incloent-hi gent gran, infants, dones embarassades i malalts del cor", i tampoc contra "persones que, pel seu estat d'alienació, no puguin entendre les ordres que els adrecen els agents".

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja va reclamar una suspensió de l'ús de les 54 pistoles Taser que hi ha a Catalunya i que no se'n compri cap més fins que no es faci "un debat profund" al Parlament sobre aquestes armes. El conseller d'Interior, Jordi Jané, s'ha mostrat disposat a fer aquest debat.

stats