Societat 15/03/2016

Un atac de cor, la causa de la mort del detingut a Cunit

El forense descarta que el cos de la víctima tingui cap lesió

Ara
4 min
El tram de vorera a l'avinguda Barcelona de Cunit on aquest dilluns hi ha hagut una actuació policial

BarcelonaL'autòpsia practicada a l'home de 39 anys que aquest dilluns va morir a Cunit durant una detenció policial conclou que la causa de la mort va ser una arítmia cardíaca provocada per l'estrès de la situació i per les patologies que patia –hipertensió i obesitat–. Segons ha avançat l'ACN, el forense ha descartat que el cos de la víctima tingui cap lesió i ara només queda pendent conèixer els resultats de l'anàlisi toxicològica.

Aquest dimarts, la família ha denunciat la contundència de l'actuació policial i ha assegurat que la força dels agents durant la immobilització li va provocar una "asfíxia". El jutjat d'instrucció 2 del Vendrell, en funcions de guàrdia, ha decidit obrir diligències arran de la mort de l'home mentre era detingut per la policia. Segons ha anunciat el TSJC en un comunicat, el jutjat va prendre declaració ahir a un familiar de la víctima, en qualitat de perjudicat.

Cronologia dels fets

Un home de 39 anys va morir ahir a Cunit després que el reduïssin els Mossos d'Esquadra i la policia local. La víctima tenia una ordre de detenció d'un jutjat d'Osca que s'havia de fer efectiva aquest matí.

Segons ha explicat la policia catalana, els fets van passar cap a les 11.30 hores, quan la policia local va demanar suport als Mossos per efectuar la detenció del sospitós, que tenia una cinquantena d'antecedents policials i "ja havia mostrat una actitud violenta i agressiva davant la policia".

L'home va estar interceptat en ple carrer, a l'avinguda de Barcelona, i va morir d'una parada cardiorespiratòria durant el decurs de la detenció. Segons els agents, va oposar gran resistència i es va mostrar "molt alterat i agressiu". Malgrat que "de seguida" van iniciar-se les tasques de reanimació" fins a l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques, no es va poder fer res per salvar-li la vida.

L'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, ha precisat aquest dimarts que en total cinc agents van arribar a tenir contacte físic amb l'home mort durant la detenció. Dos eren de la policia local i els altres tres, dels Mossos d'Esquadra. A més hi havia tres agents més dels Mossos a la zona amb "la funció de garantir la seguretat de l'entorn", però que "no van entrar en contacte físic ni van participar en la realització material de la detenció", segons ha declarat Porcuna i recull l'ACN.

Des de la CUP, la diputada Mireia Vehí ha demanat que es revisin els protocols de reducció de detinguts, perquè considera que la mort ahir a Cunit "no és un fet aïllat", sinó que els protocols de reducció "atempten contra la integritat física de les persones i dels drets humans".

Investiguen què ha provocat la parada

La unitat d'investigació de Tarragona va anunciar ahir l'inici d'una investigació, tal com marquen els protocols i com es fa sempre que hi ha una mort judicial. També va obrir una investigació reservada la direcció general de la Policia, amb l'objectiu d'aclarir les circumstàncies i les causes exactes de la mort.

La detenció va generar escenes de tensió, perquè al lloc on es va produir el succés hi havia també la dona, familiars i coneguts de l'home que cridaven i ploraven. Dos activistes de la PAH acampats davant d'una seu bancària propera i que van veure els fets van manifestar que "hi havia un senyor a terra amb dos mossos a sobre".

La mare de la víctima, entrevistada per Efe, va assegurar que el seu fill havia mort asfixiat pels policies: "Han parlat, me l'han agafat, l'han emmanillat i li han clavat al meu marit una puntada de peu, quan es dirigia a un agent que volia pegar amb una porra al meu fill. Llavors set agents s'han tirat a sobre d'ell. Set persones. Me l'han asfixiat", va assegurar la dona.

La família de l’home de 39 anys que aquest dilluns va morir a Cunit (Baix Penedès) mentre era detingut pels Mossos d’Esquadra i la policia local es personarà com a acusació particular en la causa oberta pel jutjat d’instrucció número 2 del Vendrell. El seu advocat, David Perales, ha apuntat que la família volia denunciar els fets, però que, a l’espera de conèixer l’evolució de la instrucció, de moment s’afegirà com a part en el procés que ja hi ha en marxa. Aquest dimarts la mare i la dona de Víctor Gallego s’han adreçat als jutjats per declarar com a testimonis, però el jutge ha ajornat la seva compareixença perquè primer volia conèixer els resultats de l’autòpsia. En declaracions a l’ACN, la família ha denunciat la contundència de l’actuació policial i ha assegurat que l’home va morir “asfixiat”. Els Mossos sostenen que l’home es va mostrar “molt alterat i agressiu” amb els agents i que va patir una parada cardiorespiratòria mentre era detingut.

El 2014 un cas similar va tenir lloc a Barcelona, quan l'actor Alfons Bayard va morir per una aturada cardiorespiratòria durant una actuació policial, un cas que la jutge va arxivar per no apreciar-hi delicte. També a Viladecans un home va caure mort sobtadament en ser detingut. Molt més polèmic va ser el cas Benítez, un home que va morir hores després d'una detenció dels Mossos d'Esquadra al barri del Raval de Barcelona. De fet, el cas de Benítez segueix el seu curs als tribunals.

stats