Societat 26/03/2018

Detingut a Alacant el cap d'una xarxa de ciberdelinqüents que va robar 1.000 milions a bancs

La banda creava virus per infectar entitats i buidar de manera remota els caixers automàtics

Efe
2 min
Imatge d'arxiu d'un caixer de La Caixa. / ACN

BarcelonaLa policia ha detingut a Alacant un ciutadà ucraïnès, cervell d'unes de les majors xarxes de ciberatracadors de bancs a tot el món. Es calcula que va arribar a infectar els sistemes de més d'un centenar d'entitats i buidar de forma remota els seus caixers, dels quals va obtenir 1.000 milions de dòlars en un any. El detingut, Denis K., és llicenciat superior en informàtica i és considerat pels investigadors que li seguien la pista com un "geni informàtic".

Després de tres anys d'investigacions, la unitat central de ciberdelinqüència, en col·laboració amb la fiscalia especial de criminalitat informàtica, l'Europol, i el suport de l'FBI, la Interpol i agents de la policia de Bielorússia ha aconseguit arrestar i desmantellar la seva organització que havia arribat a aconseguir més de 1.000 milions de dòlars (uns 810.000 milions d'euros) en només un any desvalisant "en remot" entitats bancàries.

El líder de la xarxa té 35 anys, és de nacionalitat ucraïnesa i té passaport rus. Tenia residència a Alacant des del 2014 i la policia li atribueix la creació del virus que servia per efectuar els robatoris. En l'operació, d'abast internacional, també s'han detingut 15 persones més al Regne Unit, Taiwan, Bielorússia i el Kazakhstan.

L'organització utilitzava fonamentalment dos mètodes per atracar de manera online les entitats. D'una banda, feia un enviament de correus massius a aquests bancs amb un fitxer adjunt que contenia un codi maliciós que aconseguia infectar aquest ordinador i que obria la porta a aquests ciberdelinqüents per entrar en els sistemes crítics del banc.

D'altra banda, un cop pres el control dels sistemes informàtics de les entitats i inutilitzats els caixers, la xarxa disposava de mules per recollir en bosses els bitllets. També aconseguien buidar les caixes dels bancs modificant saldos d'altres comptes i feien transferències entre ells per acabar extraient efectiu als caixers.

Actuació a Espanya

En el cas d'Espanya, l'organització criminal va atacar durant el primer trimestre del 2017 caixers situats al centre de Madrid fent extraccions fraudulentes per valor de mig milió d'euros.

Des que van començar a operar l'any 2013, aquest grup de delinqüents va aconseguir accedir a pràcticament tots els bancs de Rússia. Els beneficis obtinguts amb cada atac, que superaven el milió i mig de dòlars de mitjana, eren convertits immediatament en moneda digital amb la finalitat de facilitar el seu moviment en una xarxa internacional de blanqueig de capitals.

Fernando Ruiz Pérez, un dels responsables de la lluita contra la ciberdelinqüència a l'Europol, ha destacat l'important cop policial a l'organització que representava ja "una amenaça persistent contra el sector financer" i que després de crear tres programari maliciosos, denominats Anunak, Carberp i Cobalt Strike, tenien preparades noves versions.

En el registre realitzat en el domicili del detingut s'han intervingut equips informàtics, joies valorades en 500.000 euros, diversa documentació i dos vehicles d'alta gamma, entre altres efectes. A més, s'han bloquejat comptes bancaris i dos habitatges valorats en prop d'un milió d'euros.

stats