Investiguen un treballador d’una residència per haver agredit sexualment dues àvies

El jutge el deixa lliure amb una ordre d’allunyament del centre i els Mossos busquen si hi ha més víctimes

3 min
1r. dia Fase 2 a Tarragona i Terres de l’Ebre.  A la foto 1a. visita de Rosa Casamitjana a la seva mare, Teodora Sainz a la residencia L’Onada de Sant Carles de la Ràpita, en presencia de la directora del centre, Penny Subirats. Sant Carles de la Ràpita (Montsia)

BarcelonaUna àvia de 85 anys de la residència L’Onada d’Alcanar no volia tornar al centre després d’haver-ne sortit diumenge al matí, acompanyada de la seva família, per anar a votar. La dona va explicar que un treballador l’havia agredit sexualment unes quantes vegades. Amb aquesta alerta es van denunciar els fets als Mossos d’Esquadra, que van obrir una investigació i van veure que, a part de l’àvia que havia dit que no volia tornar a la residència, hi havia una segona víctima, també usuària del centre. La policia va interrogar el treballador diumenge a la tarda i tot seguit el va detenir per agressions sexuals a les dues dones. L’home, de 54 anys, va passar a disposició judicial ahir al matí. El jutge el va deixar lliure amb una ordre d’allunyament de la residència i l’obliga a comparèixer als jutjats cada dues setmanes.

El portaveu dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero, ha explicat que ara busquen si hi ha més víctimes. Molinero, que ha demanat “prudència”, ha concretat que els agents estan parlant –ho van començar a fer diumenge– amb altres residents i personal del centre per comprovar si l’home pot estar implicat en més casos. També ha volgut remarcar que són usuaris d’edat avançada i que per això en les declaracions alguns són acompanyats de familiars. Es considera que completar tots els interrogatoris pot comportar temps i de moment la investigació es basa en les dues víctimes.

El jutjat d’instrucció número 4 d’Amposta, que estava de guàrdia ahir, va decretar la llibertat del detingut amb mesures: a part de l’ordre d’allunyament de 300 metres de la residència i l’obligació de comparèixer als jutjats, també va imposar a l’home una ordre d’allunyament de les víctimes i la prohibició de comunicar-s'hi. La causa judicial està oberta pel delicte d’agressió sexual i s’enviarà als jutjats d’Amposta per repartir-la entre els jutges d’instrucció per continuar amb la investigació.

Les administracions es personen en el cas

Després que hagi transcendit la detenció, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat que es personarà com a acusació popular en la causa quan el jutjat obri diligències i que vol arribar "fins al final" per depurar "les responsabilitats que se'n derivin, tant individuals com de l'equip professional de la residència". Ha lamentat els fets "gravíssims" sobre persones "en especial situació de vulnerabilitat i indefensió". El departament ha assegurat que, des que va tenir coneixement dels fets, ha garantit l’acompanyament psicològic a les víctimes i a les seves famílies a través del servei d’intervenció especialitzada per a dones que han patit violència masclista. De moment ha obert un expedient per la via de la inspecció de serveis socials a L’Onada, l’empresa gestora de la residència.

L’Ajuntament d’Alcanar també ha explicat que es personarà com a acusació popular. El consistori s’ha mostrat "consternat" pels fets, que ha condemnat per "extremadament greus i totalment inacceptables". També ha ofert "suport incondicional" a les persones afectades i a les famílies, a més de demanar "el màxim respecte".

Pel que fa a la residència, ha anunciat en un comunicat que ha obert un procés intern per esbrinar si hi pot haver més víctimes i ha afegit que ha activat un suport psicològic per a les usuàries agredides. Ha manifestat que van conèixer els fets amb una trucada de la policia i que tant la directora del centre d’Alcanar com la subdirectora van anar a declarar a la comissaria a petició dels Mossos. "Volem manifestar la nostra voluntat absoluta de col·laboració amb la justícia per aclarir els presumptes fets constitutius de delictes greus, preservant, això sí, la presumpció d’innocència de la persona investigada", ha expressat la residència. El centre també s’ha compromès a revisar els protocols de detecció interns d’aquesta mena de situacions.

stats