Societat 22/09/2017

Detingut a Vinaròs un home que hauria ajudat a fabricar l'explosiu amb què es volia atemptar a Barcelona

Es tracta d'un jove de 24 anys que mantenia una estreta relació amb l'imam de Ripoll

Efe
2 min
Atropellament massiu a la Rambla de Barcelona

MadridLa Guàrdia Civil ha detingut a Vinaròs una persona per la seva relació amb el terrorisme jihadista i la seva presumpta relació amb els atemptats de Barcelona i Cambrils, que van causar la mort a 16 persones i ferides a més de 130. El detingut té 24 anys i és d'origen marroquí. L'home mantenia, segons la policia, una estreta relació amb diversos dels terroristes que van participar en els atacs, especialment amb l'imam, Abdelbaki es Satty. El detingut va facilitar la seva documentació personal per realitzar compres de peròxid d'hidrogen, una substància fonamental per a la confecció de l'explosiu TATP.

La investigació, que manté oberta la Guàrdia Civil, està permetent reconstruir l'activitat logística de la cèl·lula, que s'estén a les setmanes prèvies als atemptats. La magnitud dels preparatius trobats després de l'explosió de l'habitatge que els terroristes tenien a Alcanar ha requerit una ingent activitat d'apilament de substàncies, segons informa el cos policial, que, precisament, vincula el detingut d'aquest divendres amb la recol·lecció de les substàncies per fabricar l'explosiu. A més, l'home també hauria posat a disposició dels terroristes mitjans de locomoció amb què es va realitzar part del transport d'aquestes substàncies explosives.

Vuit dels terroristes que formaven el grup van morir, sis d'ells abatuts per les forces de seguretat i dos en l'explosió d'un xalet a Alcanar el 16 d'agost, la nit anterior a l'atac de la Rambla. Fins ara quatre terroristes han estat detinguts, dels quals dos van ingressar a la presó i dos més van ser posats en llibertat.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el ministeri de l'Interior va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista (NAA), les forces i cossos de seguretat han detingut 201 presumptes terroristes jihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior.

stats