Societat 28/09/2016

Arresten a Barcelona i Canovelles dos presumptes membres d'una cèl·lula dirigida per l'Estat Islàmic

En l'operació també s'han detingut tres persones més a Melilla, Bèlgica i Alemanya. El ministeri diu que el grup "representava una amenaça greu, concreta i continuada per a la seguretat a Europa"

Ara
2 min
El detingut del pis del carrer Villarroel / ARA

BarcelonaLa policia espanyola ha detingut aquesta matinada dos presumptes jihadistes a Barcelona i Canovelles (Vallès Oriental) que formaven part d'una cèl·lula organitzada a les ordres d'Estat Islàmic, segons el ministeri de l'Interior. En l'operació, s'han arrestat tres persones més a Melilla, a Brussel.les i a Wuppertal (Alemanya). "La cèl·lula jihadista representava una amenaça greu, concreta i continuada per a la seguretat a Europa", diu el comunicat del ministeri d'Interior.

"Vaig arribar a ser administradora d’una pàgina d’apologia de l'Estat Islàmic""Jo estic a prop i responc al prec de qui demana, quan em demana. Corà 2:186". Aquest és l'últim missatge publicat a les dues de la matinada, poca estona abans que es fes l'operació policial, a la pàgina de Facebook Islam en español. Segons el ministeri de l'Interior l'administraven els detinguts des de Bèlgica i Alemanya i era una de les principals vies que feien servir per difondre les idees de l'Estat Islàmic i captar nous adeptes. La pàgina té uns 33.000 membres i és plena de missatges religiosos entre els quals, segons el ministeri, s'intercalava propaganda radical que lloaven els "màrtirs" jihadistes, "la importància de la jihad individual" i les accions armades de l'EI.

"Adaptaven la seva estratègia i forma de procedir a un sector de població jove, musulmana i originària majoritàriament del Magreb" que es comunica a través d'internet gairebé exclusivament en castellà, segons el ministeri. La pàgina de Facebook creixia a un ritme "vertiginós" de mig miler d'usuaris per setmana.

Segons el ministeri, el grup tenia com a objectiu incitar a cometre atemptats, posar en pràctica "la tàctica coneguda com el terror informatiu"; tot "atemorint la societat occidental" amb la difusió d'imatges d'una "crueltat extrema", i seleccionar els radicals per adoctrinar-los i perquè servissin com a aparell de propaganda. També els intentaven convèncer per anar a lluitar per l'Estat Islàmic i els oferien els contactes necessaris per viatjar als territoris que controlen. A més, des de la pàgina es proclamava "l'aversió extrema cap a religions, ètnies o col·lectius que consideren enemics dels seus preceptes religiosos". Així, segons el ministeri, es pretenia aconseguir "una cadena de transmissió de consignes i formes d'operar contra aquests col·lectius".

"L'operació ha permès desactivar una cèl·lula terrorista molt activa i perillosa, que ha quedat neutralitzada", conclou el comunicat del ministeri. Els cinc detinguts eren de nacionalitat espanyola, excepte un, de nacionalitat marroquina. L'operació segueix oberta i s'està duent a terme sota la tutela del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional. Des del 2015, l'any en què es va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista, els cossos de seguretat han detingut 143 jihadistes, 113 dels quals a l'estat espanyol.

Llum fins a la matinada

La detenció de Barcelona s'ha fet al número 15 del carrer Villarroel, entre Floridablanca i Tamarit, al barri de Sant Antoni. Alguns veïns, alertats pel rebombori policial, explicaven a aquest diari que el pis en qüestió havia cridat la seva atenció perquè hi havien vist "moviments estranys". Han detallat que hi veien llum fins a la matinada i gent treballant amb ordinadors. També apuntaven que, darrerament, el detingut havia canviat la seva indumentària i vestia amb una gel·laba.

Altres veïns han apuntat que es tracta d'un pis de lloguer, on vivien dues famílies, i que el detingut "no saludava" en creuar-se amb altres veïns per l'escala.

stats