Societat 21/02/2018

Tres detinguts a França pels atemptats a Barcelona i Cambrils

El ministeri de l'Interior els relaciona amb Driss Oukabir, empresonat

Montse Riart / Pau Esparch
3 min
De Ripoll a Subirats: les noves revelacions de la investigació

BarcelonaUna de les línies de la investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'agost, en què van morir 16 persones i més de 130 van resultar ferides, és comprovar si els membres de la cèl·lula de Ripoll tenien algun vincle a l'estranger que els hagués ajudat en la planificació o fins i tot en l'execució dels atacs. Ahir la policia francesa, juntament amb la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra -que dirigeix la investigació dels atemptats- i el Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, va detenir tres persones a les zones del Gard i Tarn, al sud de França. Segons el ministeri de l'Interior, estan vinculades presumptament a Driss Oukabir, el germà d'un dels terroristes abatuts a Cambrils el 18 d'agost a la matinada.

Oukabir és la persona que va llogar la furgoneta que Younes Abouyaaqoub va fer servir per cometre l'atemptat a la Rambla. A Oukabir el van arrestar just després de l'atemptat a Barcelona. Ell sempre ha negat conèixer els plans del seu germà Moussa ni tenir res a veure amb els atacs. Però el jutge de l'Audiència Nacional el va mantenir a la presó provisionalment, a diferència del que havia passat amb altres arrestats del 17-A com Mohammed Aalla. En aquest cas, tot i ser germà d'un dels terroristes abatuts a Cambrils i d'un dels dos morts en l'explosió de la casa d'Alcanar, on el grup preparava explosius per cometre atemptats, va quedar en llibertat amb càrrecs.

En aquell moment el jutge que dirigeix la investigació, el magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, va valorar que Driss Oukabir tenia algun vincle amb l'atemptat perquè era "plenament conscient" de la radicalització jihadista que havia experimentat el seu germà petit, el Moussa. En la seva declaració, Driss Oukabir va admetre que el Moussa havia defensat que els musulmans havien de fer la jihad, "la jihad que implica guerra". Quan li van preguntar pel lloguer de la furgoneta utilitzada a la Rambla es va defensar dient que el seu germà Moussa, que era menor, li havia demanat que la llogués ell per a una mudança que havia de fer. El jutge va destacar que Oukabir mai havia sabut "explicar ni donar cap detall" sobre el lloc on s'havia de fer aquest trasllat. Ara els investigadors afegeixen un nou vincle de Driss Oukabir amb la cèl·lula terrorista de Ripoll a través dels contactes que hi hauria amb França.

De fet, durant l'operació d'ahir els agents també van escorcollar alguns domicilis del sud de França. Segons el ministeri de l'Interior, les detencions i els escorcolls haurien de servir per aclarir "possibles connexions" entre els membres de la cèl·lula de Ripoll i altres persones a l'estranger. Fonts de la investigació assenyalaven ahir a Efe que els arrestats eren tres homes que tenien una vinculació directa amb la cèl·lula autora dels atemptats. Les mateixes fonts asseguraven que els detinguts mantenien una relació personal amb els presumptes terroristes i que fins i tot haurien viatjat sovint a l'estat espanyol.

A judici per maltractaments

La investigació pels atemptats del 17 i 18 d'agost continua sota secret de sumari i, des del primer cop que va comparèixer davant el magistrat, Oukabir no ha tornat a declarar. Però demà haurà de comparèixer als tribunals per una qüestió diferent: un jutjat penal de Girona el jutjarà per presumptes maltractaments a la parella, que el va denunciar a finals del juliol passat. Inicialment, Oukabir estava citat a un judici ràpid el 14 d'agost, tres dies abans dels atemptats. Va ser el motiu que l'hauria fet tornar d'un viatge al Marroc que també està sota sospita en la investigació de l'Audiència Nacional. Oukabir va aterrar a l'aeroport del Prat el 13 d'agost. Finalment, la vista es va ajornar fins l'endemà.

Driss Oukabir, l’agost passat, entrant a declarar a l’Audiència Nacional.

La investigació pels presumptes maltractaments a la parella es va obrir el 23 de juliol i el jutge va imposar preventivament una ordre d'allunyament a Oukabir. Fa un temps la mesura es va arxivar perquè la noia va declinar seguir formant part del procediment. Ara l'única part que acusa del delicte de gènere el presumpte membre de la cèl·lula de Ripoll és la fiscalia, que li demana 19 mesos de presó. Li atribueix un delicte de coaccions i un altre de maltractament en l'àmbit familiar. Tant el presumpte jihadista com la víctima declararan per videoconferència en el judici.

stats