Societat 05/03/2015

El Dia Internacional de les Dones omple Barcelona d’exposicions, concerts i homenatges

Aquest cap de setmana l’obra de Maria Lassnig aterra a la Fundació Tàpies i la Villarroel explora la vida d’una dona en crisi

Ara
3 min

BarcelonaAquest cap de setmana es commemora el Dia Internacional de les Dones i és el moment ideal per celebrar el camí recorregut, però també per reivindicar el que queda per recórrer, en la igualtat de gènere. El 8 de març, la ciutat s’omple d’activitats que posen de manifest el talent femení. El pati de l’Ajuntament és la seu de l’exposició Dones de Barcelona, un itinerari històric des de principis del segle XX, i molts centres cívics de la ciutat també ofereixen mostres de temàtica femenina.

El palau Güell celebra un concert en homenatge a les compositores catalanes del modernisme anomenat Elles, les modernistes. La Fabra i Coats descobreix una placa en honor de les dones treballadores del recinte, i a les Corts organitza una cursa d’orientació i una calçotada. També hi ha dinars de germanor a Gràcia i al Baró de Viver.

Art en femení i art per adquirir

L’obra d’una de les artistes contemporànies més singulars, Maria Lassnig, aterra a la Fundació Antoni Tàpies en una mostra única. És la primera exposició individual de la pintora austríaca a l’Estat, amb un total de 45 pintures, algunes d’elles inèdites, a més de documents dels seus arxius personals i de treball. Lassnig se centra en la consciència del propi cos per expressar sensacions i trencar amb la dominació sobre el cos femení.

Entre el 4 i el 8 de març el Gremi d’Antiquaris de Catalunya recupera la Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona. En aquesta ocasió se celebra a la Sala Marquès de Comillas de les Drassanes i aplega un miler de peces de mobiliari, escultura, joieria i ceràmica. Entre elles hi ha gravats del pintor Marià Fortuny i l’obra Marc-Creu, d’Antoni Tàpies.

Protagonistes desesperats dalt l’escenari

La Villarroel explora a Petits monstres la vida de l’Ana, una artista conceptual a l’atur que està a punt de fer 40 anys i viu de nou a casa dels pares. Aquesta situació l’ha convertit en un ésser estrany que ha decidit mostrar les seves pors sense complexos i que no suporta el món on viu. Però la seva vida es capgira quan la seva germana torna a casa i amenaça la manera com veu les coses.

Al Teatre Lliure de Montjuïc, l’actriu Blanca Portillo protagonitza El testamento de María, una revisió audaç de la figura de la Verge Maria, convertida en una simple camperola a qui han pres el seu únic fill a causa d’una decisió divina que no comprèn. És un monòleg teatral sorprenent dirigit per Agustí Villaronga i amb escenografia de l’artista Frederic Amat.

Esport dins i fora pista

El millor trial i enduro arriben al Palau Sant Jordi, en una jornada en què el motociclisme mostra la vessant més espectacular. Aquest diumenge se celebra el 38è Trial Indoor de Barcelona i el 16è Enduro Indoor de Barcelona. Les estrelles del motociclisme Toni Bou, Adam Raga o Albert Cabestany se citen a Barcelona per afrontar dos reptes d’exigència màxima: els obstacles de les zones de trial i una pista d’enduro plena d’aigua, troncs i pedres.

D’altra banda, una dotzena d’universitats catalanes participen a la primera Unirun, la cursa de les universitats. És una prova atlètica, de gairebé set quilòmetres, que pretén fomentar reptes nous en l’atletisme universitari. La distància recorreguda és la mateixa que la clàssica regata Cambridge-Oxford, el referent de l’Unirun.

stats