Societat 26/04/2018

Quina és la diferència entre els abusos i les agressions sexuals al Codi Penal?

L'advocada especialista en violència masclista Carla Vall alerta dels "efectes molt greus" que pot tenir la sentència de 'la manada'

E. Borràs/l. Vicens
2 min
La manifestació d'aquest dissabte / JORDI ROVIRALTA

Barcelona¿Per què la sentència de la violació dels Sanfermines no condemna els membres de 'la manada' per agressió sexual? Els articles del Codi Penal dedicats a les agressions i els abusos sexuals poden dur a condemnes de fins a 15 anys de presó, en el primer cas si a més és una violació, i de fins a 10, en el segon. La diferència clau és l'existència, o no, de violència o intimidació. Qui atempti contra la llibertat sexual d'algú "amb violència o intimidació", segons el Codi Penal, comet una agressió sexual. Si a més penetra la víctima per la boca, l'anus o la vagina comet una violació. Qui atempti contra la llibertat sexual d'algú "sense violència o intimidació i sense consentiment" comet un abús sexual.

Així doncs, els magistrats han hagut d'entendre que en el cas de 'la manada' no hi va haver violència ni intimidació. L'advocada Carla Vall, membre de Dones Juristes i especialitzada en violència masclista, alerta des "efectes molt greus" que pot tenir la decisió judicial. "Si el que va passar no és intimidant ni violent, se'm fa difícil entendre què pot ser-ho", afegeix, i puntualitza que encara no ha pogut llegir la sentència i caldrà analitzar-la a fons. Però d'entrada diu que la pena no li sembla "proporcional" als fets denunciats.

Els condemnats "eren nois més grans que ella, d'edat i físicament", recorda Vall. Explica que el tribunal ha hagut d'entendre que la víctima va consentir els abusos sexuals obligada per la superioritat dels agressors. L'article 181.3 diu que es considera que la víctima no ha donat consentiment als actes sexuals quan els abusadors l'obtinguin gràcies a "una situació de superioritat manifesta que coarti la llibertat de la víctima". El tribunal, doncs, hauria entès que no hi va haver violència ni intimidació, però que els membres de 'la manada' van coartar la llibertat de la noia i que per això ella va consentir les relacions sexuals.

Per això Vall alerta que cal "repensar" la redacció dels dos delictes perquè "no es pot entendre" un escenari d'abús sexual sense "violència o intimidació", que són els requisits perquè el delicte sigui considerat agressió. "Hauríem de promoure la idea que cap violència sexual es pot donar sense violència o intimidació", afirma. En altres codis penals, alerta l'advocada, la diferència "o no existeix o bé [tots dos delictes] tenen la mateixa pena". "El missatge que es dona a la societat i als potencials grups agressors és que la pena és més baixa del que s'esperava", ha afirmat a l'ARA. Segons diu, "nou anys de presó és força temps, però no deixa de ser poc proporcional pels fets denunciats".

stats