SOCIETAT
Societat 13/10/2014

Les 5 diferències entre la gestió del cas d'Ebola a Espanya i als Estats Units

La infermera americana és vista com una "heroïna" i també té una mascota que no serà sacrificada

L.d-r.
3 min
QUATRE DIES DESPRÉS
 Divendres es van desinfectar  les zones comunes de l’edifici  de Teresa Romero.

BarcelonaEl primer cas d'Ebola originat als Estats Units ha evidenciat les diferències de gestió amb Espanya. Com en el cas de Teresa Romero, també es tracta d'una treballadora sanitària que va atendre un pacient infectat d'Ebola que havia arribat de Libèria en un hospital de Dallas (Texas). Aquí teniu cinc diferències fonamentals sobre com han afrontat el cas les autoritats:

Els EUA no han culpat la infermera

Un cop les anàlisis van confirmar el contagi de la infermera americana, el cap del Centre de Control i Prevenció de Malalties, Thomas Frieden, va explicar en una conferència de premsa que l'afectada portava el vestit de protecció requerit, amb bata, guants i màscara, durant l'estona que va estar en contacte amb el malalt.

Les autoritats locals de Dallas parlaven de la infermera infectada com d'una "heroïna". "És una persona heroica que va atendre el malalt", va assegurar el jutge Clay Jenkins. Declaracions antagòniques a les pronunciades pel conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, que la setmana passada va culpar la infermera i la va acusar d'amagar dades. "No cal un màster per aprendre a posar-se un equip protector", va assegurar Rodríguez, i va afegir que "no devia estar tan malament si va anar a la perruqueria"

De fet, aquest diumenge, el marit de Romero, que també està ingressat sota observació, va demanar –a través d'una amiga de la família– respecte per la seva dona, a qui va qualificar d'una "professional excepcional" i una "boníssima treballadora".

Reconeixen errors als protocols des del primer moment

Frieden va reconèixer aquest diumenge que és "evident" que s'havia produït algun error en els protocols i va admetre la seva "profunda preocupació" perquè es puguin produir més casos en els pròxims dies. La investigació se centrarà, entre altres aspectes, a analitzar la forma en què la dona es va treure el vestit de protecció i els processos de diàlisi i intubació que es van realitzar durant el tractament del malalt. A Madrid les autoritats es van centrar a intentar culpar Romero.

Reacció ràpida de les autoritats i desinfecció del domicili de la malalta

Poc després dels resultats positius de les proves, la policia i els bombers de Dallas van anar al barri on viu la infermera a informar porta per porta els veïns de la situació. També l'alcalde de la ciutat, Mike Rawlings, va passejar per la zona per parlar amb els veïns, tranquil·litzar-los i lamentar la notícia. Els experts en desinfecció van acordonar la casa i ja van començar a netejar el mateix diumenge el domicili i les zones comunes.

Aquesta reacció contrasta amb el cas d'Alcorcón, on els veïns es van sentir abandonats. Les autoritats van trigar dies a confirmar on vivia l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero i a desinfectar la zona, davant la indignació dels veïns, que han criticat la "incompetència" de les autoritats i la manca "d'empatia" amb els afectats.

Obama reacciona el primer dia

El president nord-americà, Barack Obama, va demanar en un comunicat que es fes una investigació "al més aviat possible" de l'"aparent" error en els protocols de control de les infeccions. Va exigir mesures addicionals per garantir que els hospitals i proveïdors d'atenció mèdica estiguessin preparats per controlar l'aparició de nous casos.

El president de l'estat espanyol, Mariano Rajoy, ha estat molt criticat per no haver comparegut ni reaccionat davant el cas de contagi d'Ebola fins dies més tard. No va ser fins divendres que Rajoy va visitar l'hospital Carlos III, on es troba ingressada la infermera. També la ministra de Sanitat, Ana Mato, ha estat molt criticada per la gestió de la crisi, fins al punt que finalment el president de l'Estat ha decidit deixar la ministra en un segon pla.

El cas de la mascota

Segons el 'Washington Post', l'alcalde de la ciutat va informar que la dona, sense fills, té un animal de companyia que de moment no presenta cap símptoma, i va garantir que hi ha un pla per cuidar-lo a casa. Una nova diferència amb el cas d'Espanya, on les autoritats han rebut fortes crítiques per l'execució d'Excálibur, el gos de Romero, abans de fer-li les proves per saber si també s’havia contagiat del virus.

stats