ALERTA SANITÀRIA
Societat 13/10/2014

El primer cas d’Ebola amb origen als EUA posa en evidència Madrid

“Signes d’esperança” en l’evolució de Teresa Romero, tot i que els metges mantenen la cautela

M. Ferrer / M. Martín
5 min
MESURES D’AÏLLAMENT 
 Treballadors sanitaris del Carlos III vestits amb els equips de protecció.

Madrid / BarcelonaL’aparició del primer cas d’Ebola originat als Estats Units en una infermera que va atendre un pacient malalt que havia arribat de Libèria, tot i ser en essència un cas similar al de Teresa Romero, va evidenciar ahir les diferències de gestió amb les autoritats sanitàries nord-americanes. Els EUA van ser el primer país del món que va repatriar missioners infectats amb el virus que treballaven a l’Àfrica occidental, i de moment tots han sobreviscut. Espanya va ser el segon a fer-ho, amb un resultat malauradament pitjor, i tot i que el tempo en l’aparició d’un cas secundari s’assembla, la reacció de les autoritats dels EUA és força diferent a la dels responsables de la Comunitat de Madrid i el ministeri de Sanitat.

D’entrada, les explicacions van recaure en el cap del Centre per al Control i Prevenció de Malalties, Thomas Frieden, un expert en la matèria, que va considerar que era “evident” que s’havia produït algun error en els protocols i va admetre la seva “profunda preocupació” perquè en els pròxims dies poguessin produir-se més casos entre l’equip sanitari que va atendre Thomas Enric Duncan, el liberià que va morir dimecres passat en un hospital de Texas. Mentre les autoritats locals de Dallas parlaven de la infermera infectada com d’una “heroïna”, la policia i els bombers de la ciutat de Texas van aprofitar la nit de diumenge -just després dels primers resultats positius- per anar al barri on vivia la dona i informar casa per casa els veïns del que havia passat. Experts en desinfecció van acordonar la casa i van començar a netejar-la el mateix dia. L’alcalde de la ciutat, Mike Rawlings, va passejar-se a primera hora per la zona i va parlar amb els veïns per tranquil·litzar-los, lamentant la notícia i confiant que el cas es resolgui de manera positiva.

Una comparació punyent amb el cas d’Alcorcón, on els veïns s’han sentit abandonats i desinformats pels responsables polítics, que van trigar quatre dies a aparèixer. El Washington Post va informar fins i tot que la dona, sense fills, sí que tenia un animal de companyia, però que l’alcalde havia garantit que hi havia un pla per cuidar-lo al mateix habitatge, una nova diferència amb el cas del gos Excalibur.

El president nord-americà, Barack Obama, va reclamar en un comunicat mesures addicionals per assegurar que el sistema sanitari podrà controlar l’aparició de qualsevol nou cas. Els EUA, de fet, han posat en marxa un dispositiu per prendre la temperatura dels passatgers que arriben en avió procedents de Sierra Leone, Libèria i la República de Guinea en cinc aeroports.

Duncan havia arribat a Dallas el 20 de setembre. Va anar al metge el dia 25 perquè es trobava malament, però el van enviar cap a casa sense tenir en compte que havia tornat de Libèria. Tres dies després sí que va ser ingressat i el 8 d’octubre va morir, i es va convertir en la primera víctima de l’Ebola als EUA. En l’intent per salvar-li la vida, l’equip mèdic el van intubar i fins i tot el van connectar a una màquina de diàlisi quan els seus ronyons van fallar, un procediment que va requerir que l’equip mèdic que el va atendre estigués més exposat al virus. Frieden va assegurar que estan revisant activament la desena de sanitaris que van tenir un contacte estret amb ell, i va considerar “possible” que pugui aparèixer un nou cas, tot i que va afirmar que quedaria ràpidament aïllat i no continuaria propagant la malaltia.

“Esperances” per a Romero

En el cas de Madrid, l’equip que atén Teresa Romero finalment va poder donar ahir una bona notícia, tot i que amb reserves. L’auxiliar ha completat una setmana ingressada i està estable. Els experts veuen “indicis de certa esperança”, però s’hi aferren amb cautela davant la gravetat del virus. El coordinador del centre d’alertes del ministeri de Sanitat i portaveu de la comissió científica que es reuneix dos cops al dia per coordinar la crisi sanitària, Fernando Simón, va avançar ahir en roda de premsa des de la Moncloa que la càrrega viral de la pacient “sembla que s’està reduint”. Malgrat això, va recordar que el virus té una alta letalitat i que un malalt infectat ha de considerar-se “sempre en una situació crítica”. Simón va precisar que la càrrega viral de Romero s’ha reduït una mica, però va recordar també que el virus té la capacitat d’envair qualsevol òrgan vital.

L’últim comunicat del comitè creat pel govern espanyol per gestionar l’Ebola -cinc dies després que es fes pública la infecció- va refermar que 15 persones que van tenir contacte amb Romero continuen ingressades, tot i que cap d’elles ha mostrat encara símptomes de la malaltia. Quan li van preguntar per la investigació que s’està duent a terme per identificar les errades que van provocar la infecció de Teresa Romero, el portaveu va refermar que s’informarà puntualment de les conclusions, però que ara per ara s’estan analitzant tots els aspectes com un “possible accident fortuït en la retirada dels equips de protecció”, tot i que “podria haver-hi altres punts”, una versió més asèptica i neutra que la que van oferir els representants polítics de la Comunitat de Madrid durant els primers dies.

A més, sobre les valoracions preliminars dels dos experts del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que van apreciar que la infraestructura del Carlos III no era l’adequada per a aquest tipus d’emergències, Simón va precisar que el principal problema són les dimensions del cancell de seguretat, el lloc de pas cap a l’habitació on estava ingressat el religiós Manuel García Viejo i on els sanitaris s’han de treure i posar els vestits aïllants abans d’entrar a l’habitació. “És un espai preparat per a situacions d’alta infecciositat, però no preveien l’ús d’alguns vestits més còmodes, que requereixen més amplitud”, va dir l’expert, tot i insistir que, en línies generals, els experts havien valorat “l’altíssima qualitat” amb què estan treballant els professionals.

El govern espanyol va optar ahir per mantenir un perfil baix, després que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va agafar les regnes de la crisi en detriment de la ministra de Sanitat, Ana Mato. Durant la celebració del Dotze d’Octubre a Madrid d’ahir, el president Mariano Rajoy va fer referència al nou cas diagnosticat als Estats Units i va concloure que això demostra que Occident sap poc d’aquest virus, segons va recollir Europa Press. Altres membres de l’executiu també ho van aprofitar per dir que s’havien seguit els protocols establerts pels experts sanitaris i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i que, per tant, no és just culpar només els responsables polítics.

El Carlos III demana respectar la intimitat

L’Hospital Carlos III va emetre ahir un comunicat en què lamentava “profundament” la publicació de les imatges de Teresa Romero a l’interior de la seva habitació, on lluita per sobreviure a la seva malaltia. “Apel·lem a la responsabilitat dels mitjans de comunicació perquè aquestes situacions no tornin a produir-se i respectin la intimitat de la pacient”, així com la dels sanitaris que l’estan atenent, va afegir el centre. La queixa ve de la necessitat de defensar el dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, sense negar el dret a la comunicació o a rebre una informació veraç.

stats