Societat 22/03/2016

Dilluns sense carn: Barcelona serà ciutat ‘veg-friendly’

La proposta, a càrrec d’ERC, ha estat aprovada amb el suport de BComú, CiU, el PSC i la CUP i amb l’abstenció del PP i Ciutadans, que consideren que pot “coartar la llibertat d’hàbits alimentaris”

Selena Soro
2 min
Els Meat free Monday se celebren ja a Oslo o Los Angeles.

BarcelonaLa comissió d’economia i hisenda de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest dimarts declarar la capital catalana ciutat 'veg-friendly', “amiga de la cultura vegana i vegetariana”. La proposta, a càrrec d’ERC, s'ha aprovat amb el suport de BComú, CiU, el PSC i la CUP i amb l’abstenció del PP i Ciutadans, que s'han queixat que podia “coartar la llibertat d’hàbits alimentaris”. La presidenta de C’s, Carina Mejías, ha admès desconèixer l’estil de vida vegetarià i vegà i ha dit que, en tot cas, hauria de ser “una opció personal”.

Un dels punts que inclou la declaració de Barcelona com a ciutat 'veg-friendly' és l’adhesió a la campanya internacional del 'Dilluns sense carn' ('Meat free Monday'), que determina “que tota l’alimentació que provingui de l’administració de la ciutat sigui vegetariana els dilluns”. També inclou el compromís que en els esdeveniments promoguts per l’Ajuntament hi hagi sempre opcions veganes i vegetarianes, així com l’organització d’un esdeveniment cultural anual per promoure aquestes opcions alimentàries.

El president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha afirmat que aquesta iniciativa “és una mostra de modernitat”, lligada a valors com “la defensa dels drets dels animals, una alimentació sostenible i un estil de vida més saludable”. La declaració de Barcelona com a ciutat 'veg-friendly', ha assenyalat el regidor, té també l’objectiu de fer de la capital catalana un referent en aquest àmbit. “El vegetarianisme és un símptoma del tarannà obert i sensible de la ciutat”, ha afegit la regidora de CiU Maite Fandos. BComú, per la seva banda, ha assenyalat que la iniciativa és “perfectament assumible pel govern”, i ha celebrat que la ciutat promogui el menjar sa i de proximitat.

Juntament amb la proclamació de Barcelona com a ciutat 'veg-friendly' s’impulsarà la creació del BCNVegPoint, un espai per a la informació general i la trobada d’emprenedors, ONG, consumidors i inversors amb l’objectiu d’afavorir el petit i mitjà comerç local, de proximitat, vegà i vegetarià, així com una aplicació mòbil per informar els ciutadans sobre comerços vegans i vegetarians a la ciutat.

Llum verda als pressupostos

També en el marc de la comissió d’economia i hisenda, l’Ajuntament ha aprovat inicialment els comptes per al 2016, amb els vots a favor de BComú, ERC, el PSC i la CUP i en contra de CiU, C’s i el PP. BComú tira així endavant la modificació pressupostària de 367 milions d’euros, amb la partida per al metro a la Zona Franca que reivindicaven els republicans. Tots els grups, però, s’agafen al període d’al·legacions per seguir negociant i no garanteixen encara el suport a l’aprovació definitiva.

stats