Societat 09/08/2017

Dimiteix el cap de la DGAIA que estava en excedència d'una adjudicatària del Govern

Ricard Calvo deixa el càrrec perquè s'ha vist "sobrepassat" a l'hora de compaginar la feina de director general amb la de regidor d'ERC a Girona

Ara
3 min
El director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo, atenent els mitjans, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, ha dimitit d'aquest càrrec que ocupava des del gener del 2016, segons ha publicat l'ACN. El seu nomenament es va posar en dubte al mes de juny, quan es va fer pública la seva vinculació amb fundacions que gestionen centres de menors i que han cobrat 98 milions d'euros del Govern, tal com va publicar l'ARA. De fet, com a director general de la DGAIA estava en excedència de la Fundació Acció Social Infància (FASI), de la qual era director adjunt. La FASI ha rebut gairebé 20 milions d'euros en adjudicacions de l'administració en l'últim any i mig.

Calvo, que també deixa el càrrec de regidor d'ERC a Girona, ha declarat a l'ACN que abandona la primera línia política, tot i que continuarà militant al partit, perquè s'ha vist "sobrepassat" per "la càrrega i la intensitat" que suposava compaginar el càrrec al Govern amb el de regidor. Lamenta també que en algunes ocasions –en referència a la polèmica–, les seves responsabilitats hagin transcendit al pla personal, i creu que ara és el moment d'apartar-se. Amb tot, manté que mai ha cobrat dos sous i que continua implicat al 100% amb el Procés.

El fins ara director general de la DGAIA va ser fundador, el 1994, de la Plataforma Educativa, una xarxa d’entitats que s’ha convertit en una de les principals empreses del tercer sector, i que té un 30% de la FASI. En l’últim any i mig, s’han adjudicat a FASI les vuit places noves per a les Cases dels Infants de Lleida, Girona i Badalona, per valor de 6,48 milions d’euros a cadascun dels centres, és a dir, 19,4 milions en total. També s’han prorrogat els contractes que ja s’havien signat prèviament amb la seva empresa pels mateixos equipaments a Gandesa i Tortosa.

La relació de Calvo amb el sector públic i el privat ha arribat a alarmar els sindicats. Fa uns quants mesos la CGT va denunciar que la FASI i Resilis –una altra entitat, en aquest cas participada al 100% per Plataforma Educativa– han rebut més de 100 milions d’euros en adjudicacions en l’últim any i mig. Van condemnar la "política de portes giratòries" a la DGAIA i van denunciar que Calvo havia sigut director adjunt de la FASI i tresorer de Plataforma Educativa. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va donar suport a Calvo el 14 de juny dient que "ser professional no és negatiu ni pervers en si mateix".

Bassa va admetre que si es detectava cap negligència en les adjudicacions a aquestes entitats els retirarien les licitacions i va justificar la seva confiança amb l'ara dimitit director de la DGAIA amb el fet que en cap moment va tenir un càrrec en les empreses que estigués relacionat amb la "part econòmica" de les entitats.

A més, el Protectorat de la Generalitat, l'òrgan supervisor de les fundacions, segons va publicar Mèdia.cat, ha requerit a la FASI que justifiqui perquè ha pagat cada mes una empresa que és propietat en un 60% de la FASI mateix, Casa Equipaments, lloguers per valor d'1,5 milions d'euros entre el 2012 i el 2015. Els imports d’aquests lloguers estan inflats, segons la CGT, i quintupliquen el preu de mercat.

Calvo deslliga la dimissió de la polèmica per les adjudicacions. Assegura que està "cansat" i diu que no hi ha ni un sol motiu al darrere de la decisió. "És la suma de la tensió diària i la intensitat", precisa. "La DGAIA és una direcció general molt exigent, que treballa amb temes sensibles i constantment és focus d'atenció, i en algun moment determinat he sentit un pes afegit perquè les decisions s'han personalitzat massa en la meva figura", afirma.

Segons el règim d’incompatibilitats del Govern, Calvo no podrà tornar a la FASI fins dos anys després de marxar-ne, perquè no podrà impulsar "activitats privades relacionades amb els expedients en què hagi intervingut directament en l’exercici de l’alt càrrec". Calvo ja va dir a l'ARA: "Si tornar al mateix lloc de treball suposa una incompatibilitat, en buscaré un altre".

stats