Ciència

El dinosaure més gros de la història arriba a Barcelona (per quedar-s'hi)

El Patagotitan, de 38 metres de llarg, i 12 dinosaures més poblen la sala gran del CosmoCaixa

4 min
Exposicio Dinosaures de la Patagonia al Cosmocaixa de Barcelona

Barcelona"Tot ell és colossal". Així s'ha descrit la nova criatura que, a partir de dijous, habitarà la sala gran del museu CosmoCaixa de Barcelona. Ha arribat acompanyat de dotze exemplars més de dinosaures que, si no s'aixeca ben amunt el cap, són francament difícils d'admirar. Des de terra, l'altura dels ulls arriba tot just a la ròtula de l'esquelet estrella de l'exposició, la del Patagotitan mayorum, l'animal més gros que ha caminat mai per la Terra (si més no dels que s'han descobert fins ara). Les seves mides són estratosfèriques: 38 metres de llarg i 77 tones, l'equivalent a 14 elefants africans. Tot plegat, obliga a pujar dues plantes del museu per poder contemplar el Patagotitan sencer.

Les seves dimensions han convertit en una autèntica missió traslladar els fòssils del dinosaure trobats fa 11 anys en una fosa de 50 metres de la Patagònia. Per moure els fins a 200 ossos que es van descobrir i fer un motlle exacte de l'immens herbívor es van necessitar 5 tones de guix i més de 500 metres de ferro. Malgrat la logística complexa, la gira que li espera al Patagotitan serà llarga: tres anys de sala en sala de museus europeus per acabar establert definitivament a la seva nova llar: Barcelona. Així ho ha anunciat la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, en la presentació de l'exposició Dinosaures de la Patagònia. "El CosmoCaixa ja és la casa dels dinosaures, i a partir del 2026 la sala gran tindrà un nou inquilí permanent, el dinosaure més gros del món", ha anticipat.

El Patagonian Mayorum a l'exposició del CosmoCaixa

Dents de tauró

Més enllà de l'atractiu innegable del gran herbívor –que ve acompanyat d'un fèmur real de 2 metres i prop de 600 kg que es pot observar al costat de la recreació–, el Patagotitan ocupa l'exposició temporal del museu amb dotze dinosaures més. Tota la mostra, il·luminada amb tons groguencs, transporta a l'interior d'un fòssil d'ambre, la resina que conservava el famós mosquit que va originar tot l'univers Jurassic Park de Michael Crichton que Steven Spielberg va catapultar al cinema.

Recorregut per l'exposició de dinosaures del Cosmocaixa

La mostra elaborada pel Museu Paleontològic Egidio Feruglio (MEF) d'Argentina repassa més de 150 milions d'anys d'espècies de dinosaures, des del triàsic (fa 230 milions d'anys) fins al més recent cretaci, passant pel conegudíssim juràssic. "Podem veure l'impacte del gegantisme d'aquests animals amb la seva evolució des dels primers exemplars de poc més d'un quilo fins a dinosaures de 5 tones, abans d'arribar a l'extrem del Patagotitan", ha explicat el paleontòleg i descobridor del fòssil del dinosaure més gros de la història, José Luis Carballido. D'aquesta manera, els que s'acostin a l'exposició podran veure la rèplica de l'Eoraptor lunensis, un petit dinosaure de 45 centímetres d'alt i potes amb tres urpes, però també d'un Manidens condorensis, un exemplar que pesava només un quilo i que corria amb plomes a la cua fa 85 milions d'anys.

"En tots els ecosistemes, sempre que hi ha un gran herbívor, al costat té un carnívor preparat per cruspir-se'l", ha advertit Carballido per presentar la família dels carcarodontosàurids. Eren uns dinosaures amb un gran crani que recorda al mític t-rex i que tenen dents llargues i afilades que estan en creixement constant, com les dels taurons blancs actuals. La rèplica del gran crani d'aquest depredador està situada just al costat d'un gran exemplar complet de Tyrannotitan chubutensis, un carnívor de 12 metres de llarg que podia córrer a 30 km per hora i que era una amenaça fins i tot per al dinosaure més gros de la història.

El Patagotitan mayorum, el dinosaure més gran conegut

Dormir als peus d'un monstre

A part de l'exposició, que es podrà visitar fins al 2 de juny de l'any que ve, la festa dels dinosaures a Barcelona continuarà amb una sèrie d'activitats complementàries. El planetari del CosmoCaixa es traslladarà al moment en què els dinosaures es van extingir –i evolucionar en forma d'au– amb la pluja de meteorits que va destrossar gran part del seu ecosistema. Els més petits també podran fer de paleontòlegs en diversos tallers i fer de "detectius del passat" trobant i classificant fòssils. Però la reina de la corona serà l'activitat "Una nit al museu", en què famílies amb nens i nenes d'entre 7 i 12 anys podran dormir als peus del gegant Patagotitan i veure com es desperten els animals de bon matí esmorzant al bosc inundat.

"L'única fantasia de la infància que es manté quan ens fem grans són els dinosaures, perquè formen part de la ciència i, per tant, també de la vida adulta", ha assegurat Durán. Per als adults a qui encara dura la fantasia, durant les pròximes setmanes hi haurà el cicle de conferències Terra de gegants, visites comentades a l'exposició i un taller d'il·lustració científica en el qual un il·lustrador professional explicarà els passos clau per poder dibuixar un dinosaure des dels ossos de l'esquelet fins a la textura de la pell externa.

stats