Societat 29/07/2014

Què va acabar amb els dinosaures? La mala sort

Un estudi internacional conclou que els dinosaures podrien haver sobreviscut a l'impacte de l'asteroide si s'hagués produït en un altre moment

Europa Press
2 min
L'estudi conclou que els dinosaures van ser víctimes d'una mala sort colossal

MadridUn estudi recent ha ajudat els paleontòlegs a construir una nova narrativa de la desaparició dels dinosaures, fa uns 66 milions d'anys. De l'estudi es desprèn que els dinosaures no van morir només com a conseqüència de l'impacte d'un meteorit, sinó que en la seva desaparició hi van intervenir més factors. La mort dels animals va ser el resultat d'una cadena perfecta d'esdeveniments.

Els autors del treball, els resultats del qual han estat publicats a 'Biological Reviews', han arribat a la conclusió que pocs milions d'anys abans que un asteroide de 10 quilòmetres d'ample impactés en el que avui és Mèxic, la Terra estava experimentant una agitació ambiental que incloïa una intensa activitat volcànica, un canvi del nivell del mar i una variació de les temperatures. Tots aquests factors van fer que la cadena alimentària dels dinosaures es veiés afectada de forma irreversible.

Amb menys aliments, els grans dinosaures herbívors es van veure greument afectats, i això va tenir conseqüències en altres saures que s'alimentaven dels herbívors. Així, els canvis en el clima i el medi ambient van crear una tempesta perfecta: els dinosaures, molt vulnerables, tenien poques probabilitats de sobreviure després de l'impacte d'un asteroide.

L'impacte de l'asteroide va causar tsunamis, terratrèmols, incendis forestals, canvis bruscos de temperatura i altres canvis ambientals. Això va afectar les cadenes alimentàries, la qual cosa va tenir conseqüències dramàtiques en els dinosaures. Només van poder sobreviure els que que tenien capacitat per volar, que van evolucionar fins a convertir-se en les aus actuals.

Podrien haver sobreviscut

"Els dinosaures van ser víctimes d'una mala sort colossal. No només es va produir l'impacte d'un asteroide gegant sinó que va succeir en el pitjor moment possible, quan els seus ecosistemes eren vulnerables", diu Steve Brusatte, de l'Escola de Geociències de la Universitat d'Edimburg. El doctor Richard Butler, de l'Escola de Geografia i Ciències de la Terra i Medi Ambient de la Universitat de Birmingham, al Regne Unit, apunta que "encara que la nostra investigació suggereix que les comunitats de dinosaures eren particularment vulnerables en el moment del cop de l'asteroide, no hi ha res que indiqui que els dinosaures estaven condemnats a l'extinció. Sense aquest asteroide, els dinosaures probablement encara serien aquí i nosaltres molt probablement no".

Els investigadors suggereixen que si l'asteroide hagués colpejat la Terra uns pocs milions d'anys abans –quan la varietat d'espècies de dinosaure era més diversa i la cadena alimentària més sòlida– o més tard –quan les noves espècies van tenir temps per evolucionar–, llavors molt probablement haurien sobreviscut.

L'estudi l'ha realitzat un equip internacional de paleontòlegs liderat per la Universitat d'Edimburg, a Escòcia, i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Nacional de Ciència dels Estats Units, la Comissió Europea i les universitats de Birmingham, Oxford, l'Imperial College London, Baylor i el University College London. També hi han participat els principals museus de dinosaures del món: el Museu d'Història Natural de Londres, la Institució Smithsonian, el Museu Reial d'Ontario, el Museu Americà d'Història Natural i el Museu de Nou Mèxic d'Història Natural i Ciència.

stats