Societat 02/06/2013

Capacitats: iniciatives de la dependència contra la crisi, en 40 enllaços

Projectes que donen aire a les entitats que atenen persones amb alguna discapacitat, un sector molt castigat per l'atur, les retallades i els impagaments

Francina Bosch
6 min

BarcelonaEl sector de la dependència és un dels més castigats per la crisi. Les retallades i els endarreriments en els pagaments per part de les administracions públiques fa que l'atur entre les persones amb alguna discapacitat rondi el 60%. De fet, associacions de discapacitats alerten d'un retrocés de tres dècades en els drets del col·lectiu. La campanya 'Si ens retalleu, desapareixem', impulsada per la plataforma Dincat i amb un ampli ressò a les xarxes, ha posat cara a la situació de risc d'exclusió que pateixen les gairebé 48.000 persones amb discapacitat intel·lectual. El greuge econòmic afecta el global del col·lectiu, amb més de 490.000 persones amb alguna discapacitat a Catalunya.

Tanmateix, el col·lectiu de discapacitats continua sent un dels més actius, i a la xarxa es poden trobar iniciatives i projectes engrescadors que esquiven la crisi −o lluiten per esquivar-la−. Tot seguit, 40 enllaços que ho exemplifiquen.

Parlar sobre discapacitat i donar veu a les persones del col·lectiu

Blog 'Èxit 21', de la Fundació Catalana Síndrome de Down

Eliminar tabús i parlar de tota mena de temes des de l'òptica que afecta el col·lectiu és bàsic per a la inclusió de les persones amb discapacitat. El blog Èxit 21, impulsat per la Fundació Catalana Síndrome de Down, dóna veu a les persones amb discapacitat intel·lectual. Tracta obertament tota mena de temes i ofereix opinions i entrevistes a personatges públics de diversos àmbits, fetes per persones del col·lectiu. Una altra iniciativa similar és la del blog 52 tallats i un tovalló, de la Fundació Mas Albornà. Aquí, membres de l'entitat amb discapacitat i malaltia mental es posen darrere la càmera i interpel·len 52 personalitats de diferents àmbits −des del president Artur Mas fins a periodistes com Jordi Basté o la cuinera Carme Ruscalleda− perquè siguin ells els que expliquin quina opinió tenen i què saben sobre la realitat del col·lectiu.

Llocs de treball, reptes personals i un munt d'activitats gràcies al micromecenatge

Projecte 'Una cabra en el Montseny', de l'associació d'entitats Viver de Bell-lloc

Si tens una bona idea però no te la pots finançar, comparteix-la i troba gent que hi posi el seu granet de sorra perquè tiri endavant. Aquesta és la filosofia del micromecenatge. A les diverses plataformes de 'crowdfunding' hi ha iniciatives de tot tipus: des de projectes per crear llocs de treball, fins a iniciatives per assolir reptes personals. Alguns exemples que estan actualment en marxa, i altres d'assolits amb èxit:

- Una cabra en el Montseny, del col·lectiu Viver de Bell-lloc. Cerca finançament per crear llocs de treball en una horta ecològica i dins el projecte de La Tavella.

- Una cervesa social i col·laborativa, de la Fundació Dalmases de Cervera. Projecte per generar ocupació en l'elaboració d'una cervesa artesana.

- Juneda InCursió Social. Iniciativa teatral en què col·labora la companyia de dansa Sol Picó. Durant 15 dies, els participants seran els creadors i els protagonistes d'una obra de teatre.

- Intuïció poètica. Busca finançament per a la creació d'un llibre solidari que destinarà part dels fons recaptats a la Fundació Prodis, que lluita per evitar l'exclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental.

- Joan Pahisa als Jocs Mundials. En Joan es descriu a si mateix com un noi d'un metre d'alçada i apassionat pels esports. Gràcies al finançament aconseguit, podrà complir un dels seus somnis: participar als Jocs Mundials per Persones de Talla Baixa, que aquest 2013 se celebren als Estats Units.

Ser conscient de les limitacions, potenciar i difondre les capacitats

Curtmetratge 'Brick skin' [Pell de totxana], sobre dansa integrada

Ensenyar, des de l'art, de què són capaces les persones amb alguna discapacitat intel·lectual o física. Cada cop hi ha més projectes audiovisuals que neixen amb aquest objectiu. Esdevenen una eina clau perquè les persones que formen part del col·lectiu, i també les seves famílies i la resta de la ciutadania, prenguin consciència de les capacitats que tenen i es llancin a explotar-les. Alguns exemples fets a casa nostra:

- 'Imparables: pirates amb bicicleta'. Explica les peripècies d'una sèrie de ciclistes amb discapacitat física. El projecte presenta els diferents protagonistes amb càpsules de vídeo de fins a 10 minuts de durada. A més, i gràcies al micromecenatge, estan a punt de finalitzar la producció d'una pel·lícula que narrarà la història de dos atletes que van participar als Jocs Paralímpics de Londres 2012.

- 'El silenci del Jonc'. És un projecte de l'actriu i productora teatral Susanna Barranco. A través de la seva experiència personal com a mare d'un nen amb discapacitat intel·lectual, parla de la realitat del col·lectiu i dóna veu a protagonistes directes i a experts. Està a punt d'aconseguir el finançament que necessita a través del 'crowdfunding'.

- 'Brick Skin' [Pell de totxana]. Curtmetratge de dansa integrada dirigit pel coreògraf Jordi Cortès, responsable de la companyia Liant la Troca, especialitzada en aquest àmbit.

- 'Món petit'. La història, en format documental, de l'Albert Casals, un noi de 20 anys que ha viatjat per tot el món en cadira de rodes.

- Let me win. És un concurs de vídeo sobre l'esport i la discapacitat intel·lectual impulsat per la Fundació FC Barcelona, Invest for Children i Special Olympics.

- Festival Eclèctic. El certamen d'arts escèniques des de la discapacitat que se celebra, des de fa tres anys, a Tarragona.

Blogs personals per compartir vivències i crear xarxa

Blog 'The Laia Telegraph'

Crear i alimentar un blog és fàcil i gratuït, i és una bona manera de compartir experiències i crear una xarxa de contactes per impulsar projectes conjunts. Algunes famílies amb fills discapacitats expliquen la seva vivència a través d'aquests espais, i es converteixen en una gran ajuda per a altres persones que es troben en una situació similar. Alguns exemples de blogs actius i enginyosos:

- The Laia Telegraph

- El món del Quim

- El blog de l'Anna

Estar al dia de totes les activitats i recursos per a la discapacitat

SceneMob per la discapacitat de l'associació ECOM, amb la col·laboració de Macaco (2011)

Les associacions més actives mantenen actualitzades les agendes d'activitats i guies de recursos. Val la pena repassar-les freqüentment, ja que ofereixen un ampli ventall d'activitats per a persones discapacitades i també en suport dels discapacitats. És el cas d'ECOM, que aglutina entitats de discapacitats físics i que el 2011 va ser la impulsora de l'exitós videoclip de Macaco 'Mensajes del agua', per promoure la igualtat d'oportunitats del col·lectiu.

Revisar els directoris d'activitats és clau perquè no s'escapin iniciatives, com el càsting per ocupar persones amb discapacitat, una activitat pionera que se celebrarà els propers dies 19 i 20 de juny a Barcelona amb l'objectiu de cobrir 700 vacants laborals per al col·lectiu en grans empreses com Repsol o Cuatrecasas. Les inscripcions ja es poden fer a través del portal d'ocupació Disjob.com, especialitzat en persones amb discapacitat.

Altres directoris de recursos i activitats:

- Dincat.cat

- Fesoca.org

- Acapps.org

- Fcafamm.org

- Esportadaptat.cat

- Predif.org

- Discapnet.es

stats