Societat 22/06/2017

Es disparen les malalties de transmissió sexual: els casos d'hepatitis A passen de 4 a 103 a Barcelona en un any

STOP Sida creu que hi ha una manca d'educació sexual i impulsa una campanya per conscienciar la població

Laia Vicens
2 min
Les mans d'un home obrint l'embolcall d'un preservatiu

BarcelonaAlerta per l'augment dels diagnòstics d'infeccions de transmissió sexual. L'entitat STOP Sida diu que els casos de sífilis, gonorrea i hepatitis A s'estan incrementant "de manera exponencial" a Barcelona, sobretot entre la comunitat LGTBI. Només un exemple: els casos d'hepatitis A s'han disparat en un any, i han passat dels 4 del 2015 als 103 del 2016.

Segons ha dit l'epidemiòleg Manuel Fernández, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, el 90% dels casos afecten homes que han tingut relacions sexuals amb altres homes. A més, hi ha un "patró comú" d'aquests infectats: són homes que han participat en festes sexuals i han consumit drogues. El brot d'aquesta malaltia de transmissió sexual també s'ha detectat a Madrid o Andalusia.

L'hepatitis no és l'única malaltia de transmissió sexual que està repuntant a Barcelona. La gonorrea ha passat de 600 casos a 1.000 en un any, el que suposa un augment del 66%; la sífilis s'ha incrementat un 40%, i ha passat de 500 casos a 700 del 2015 al 2016. Aquest augment, segons han explicat, es pot atribuir a diverses causes: s'estan diagnosticant més casos -hi ha més punts de detecció ràpida de gonorrea-, hi ha un descens de l'ús del preservatiu en el col·lectiu, i fenòmens com el 'chemsex' i l'ús de les aplis. Tot i això, no està comprovat que aquestes modes facin incrementar directament les infeccions, però sí que comporten "més risc" perquè són "facilitadores de relacions sexuals".

En canvi, el que cau són el nombre de casos de VIH -de 400 a 300 en un any-, sobretot perquè ja hi ha molta gent que ho sap i que està en tractament, de manera que el risc de contagi disminueix.

En tot cas, davant del repunt de les infeccions, i tenint en compte que la setmana que ve se celebrarà el Circuit Barcelona, STOP Sida ha llançat una campanya informativa amb vídeos, cartells i tríptics per conscienciar la població i explicar les diferents infeccions existents, què cal fer quan algú s'infecta i consells de prevenció. Una de les vies per sensibilitzar el col·lectiu és a través de l'apli Grindr, destinada al públic gai per trobar cites.

En aquest punt, serà cabdal acabar amb "l'estigma" que hi ha al voltant de les persones que tenen una d'aquestes malalties. Així ho ha demanat el president d'STOP Sida, Sebastian Meyer, que ha reclamat parlar més de les "solucions" a aquests problemes en lloc de "posar alarmes". També ha demanat que a les escoles "no s'abaixi el llistó" en l'educació sexual i es conscienciï també els adolescents.

A més, STOP Sida ha denunciat la manca de recursos que hi ha per fer determinades proves de detecció de displàsia anal en gais i bisexuals, i també altres infectats del virus del papil·loma humà. En aquest punt, Fernández ha recordat l'alta prevalença d'aquest virus entre els homes i ha recomanat que es promogui també la vacunació masculina, perquè els joves homosexuals tenen també relacions sexuals annals i "poden desenvolupar un càncer igual que les joves".

stats