Societat 16/05/2021

La diversió també torna a la normalitat: reobre Port Aventura

El parc d'atraccions recupera l'activitat amb aforament limitat i mesures anticovid

Fran Richart
4 min
Obertura Port Aventura

TarragonaUn grup de joves amb pantalons curts i mascaretes passen pels torns de l'entrada de Port Aventura World, que aquest dissabte ha obert portes després d'un llarg tancament que es remunta a l'octubre. Somrients, alguns venen de Galícia, altres de Navarra, i uns quants més de les poblacions limítrofes. "Em feia ràbia perquè des de casa vèiem els bucles de les muntanyes russes del Port Aventura, però no hi podíem anar", declara un jove visitant. Els més impacients feien cua a primera hora per poder entrar al parc i tornar a pujar a atraccions que enyoraven com el Shambhala o el Dragon Kan. La majoria eren famílies i grups de gent jove, que avui també podien tornar a veure alguns dels espectacles històrics del recinte, com el Bang Bang West o les Aus del paradís, i que tenien ganes de celebrar certa normalitat. "Ens sentim lliures", deien contents la Mireia i el David, que havien vingut de Navarra per celebrar l'aniversari de la seva filla i que avui tancaven el cercle: l'últim viatge abans de les restriccions l'havien fet a Port Aventura i ara hi tornaven.

L'obertura del parc d'atraccions més gran de l'Estat espanyol ha vingut condicionada per les mesures anticovid que ha marcat el Procicat. El director general de Port Aventura World, David Garcia, explica que han invertit cinc milions d'euros en material com mascaretes i gel, senyalitzacions i elements informatius, així com en màquines de ventilació destinades als espais tancats, com són els restaurants i els hotels. D'aquests, de moment, n'hi ha quatre oberts dels sis de què disposa el complex.

Durant la roda de premsa que ha ofert Garcia, enmig de la zona Mediterrània del parc temàtic, ha explicat que gairebé 50 treballadors es dediquen a desinfectar totes les instal·lacions al matí i que un grup de 20 més ronda pel parc recordant als visitants les mesures de seguretat. El parc reobre, però la pandèmia no ha acabat i, per tant, encara cal portar mascareta i guardar distàncies.

Cues per entrar el primer dia de Port Aventura.

La inauguració d'aquesta nova temporada ha vingut amb la restricció d'un 30% de l'aforament al parc, que es traduirà, en paraules de Garcia, en uns 8.000 visitants durant aquest cap de setmana. D'aquests, un 80% han adquirit les entrades per internet, i només un 20% ho faran a les taquilles.

Turistes peninsulars

Un dels segells de Port Aventura World i Ferrari Land –que és el parc temàtic situat al costat i dedicat a la marca de cotxes–, és l'arribada de visitants internacionals, especialment d'Europa. Així i tot, la pandèmia ha fet que el perfil que més ha augmentat sigui el del visitant de l'estat espanyol. Les seves reserves han crescut un 30% respecte a la mateixa setmana de l'any 2019.

El mercat francès, en paraules del gestor del parc, està funcionant bé, a l'espera que el Regne Unit passi l'estat espanyol de l'ambre al verd, en el semàfor que regula els viatges internacionals dels seus ciutadans. S'especula que aquesta decisió es podria donar a mitjans de juliol, pel fet que en aquestes dates diversos touroperadors turístics ja estan programant vols des de l'aeroport de Reus. Amb aquestes dades, els propietaris del parc –51% d'Investindustrial i 49% de KKR– esperen que aquest estiu les restriccions vagin afluixant a mesura que avança la vacunació i poder arribar a un 70% de les visites del 2019, quan es van acollir uns 5 milions de visitants. "Veiem una temporada positiva", celebra Garcia.

Treballadors

Una dona que fa 15 anys que treballa al parc s'afanya a netejar una taula mentre uns turistes esperen el seu torn. A l'acabar deixa un cartellet on es pot llegir: "Taula desinfectada". Està il·lusionada amb tornar a treballar, comenta. "Estem orgullosos d'implementar el 90% de la plantilla", assegura el director general del parc, que indica que això suposa uns1.500 treballadors.

Però aquests treballadors no han tornat a fer la seva jornada completa, i la forquilla d'aquesta varia entre el 30% i el 80%. És a dir, han tornat a la feina, però no fan les mateixes hores. Com diu el representant dels treballadors de la UGT, Francisco López, és "una desafectació parcial", on l'Estat, a través de la figura de l'ERTO –expedient de regulació temporal–, abona fins al 70% de les hores contractades que el treballador no efectua per les restriccions d'aforament. Una desafectació que pot suposar una sobrecàrrega de treball.

La majoria de treballadors del parc són fixos discontinus, i molts d'ells aquest any de pandèmia han pogut "sobreviure", com diu López, gràcies a la prolongació de les prestacions subsidiàries. Fins i tot Port Aventura va guanyar un judici contra el comitè d'empresa al reconèixer el jutge que l'empresa no tenia el compromís d'abonar un 20% de complement salarial. Entre els quatre mesos treballats el 2020 i sense aquest complement, els ingressos dels treballadors han minvat fins a un 40%.

També torna el Tibidabo

Barcelona també ha recuperat avui el seu parc d'atraccions. El Tibidabo ha tornat a funcionar amb l'aforament limitat al 30% i amb el desig de la seva directora, Rosa Ortiz, de poder anar-lo ampliant abans de l'estiu. Una de les novetats de la temporada serà la posada en marxa, la segona quinzena de juny, del nou telefèric: l'esperada Cuca de Llum. "Ara l'esperança és que l'obertura sigui definitiva", ha confiat el president del parc i regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle.

stats