Societat 15/01/2017

Un documental revifa la polèmica per la mort de 15 immigrants al Tarajal de Ceuta

El vídeo recopila testimonis de supervivents que van intentar travessar la frontera ara fa gairebé tres anys i que asseguren que els van disparar bales de goma directament

Ara
2 min

BarcelonaProbablement has rebut per WhatsApp, Telegram, Facebook o Twitter l'enllaç d'aquest vídeo en què la diputada al Congrés per En Comú Podem Marta Sibina demanava que miressis el documental 'Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud' que s'emetia aquest dissabte a la nit al Canal 33. En un dia, 1,2 milions de persones han vist aquest vídeo a YouTube. El documental parla dels 15 immigrants d'origen subsaharià que van morir a Tarajal quan intentaven entrar a Ceuta el 6 de febrer del 2014. Repassa els testimonis dels supervivents i d'alguns dels periodistes que van investigar el cas i les contradiccions entre les diferents –i canviants– versions de la Guàrdia Civil i del ministeri de l'Interior amb les imatges i els relats dels fets.

El documental arriba en un moment clau, quan tot just l'Audiència Provincial de Cadis acaba de reobrir la investigació perquè considera que "res excusa la deixadesa o tebiesa" per aclarir l'actuació de la Guàrdia Civil, que va utilitzar material antiavalots per evitar l'entrada de subsaharians fa gairebé tres anys a la platja de Tarajal. En concret, es van llançar al mar 145 bales de goma i cinc pots de fum quan els immigrants intentaven arribar a la costa, de nit. Com a mínim n'hi va haver 15 que van morir ofegats –un supervivent afirma que van ser molts més–, tot i que el govern espanyol manté que els guàrdies no van disparar mai contra els immigrants, que només ho van fer a l'aigua, davant seu, per aturar-los.

El jutjat d'instrucció número 6 de Ceuta que duia el cas en què es van imputar 16 guàrdies civils, investigats per un possible delicte d'homicidi imprudent i de lesions, havia decidit arxivar-lo, fins que l'Audiència de Cadis l'ha reobert. Va entendre que no quedava demostrat cap ús indegut del material antiavalots del qual es van servir per repel·lir l'intent massiu d'entrada a la frontera. Els agents, quan van declarar, van dir que havien actuat tal com marca la llei i que en cap moment havien fet servir material antiavalots, excepte per evitar que entressin a Ceuta. Al documental, diversos testimonis d'immigrants que aquell dia van intentar travessar la frontera expliquen com els disparaven directament a ells.

Per saber quin èxit ha aconseguit el documental caldrà esperar les xifres d'audiències, però el ressò a les xarxes indica que Metromuster, la productora del documental encarregat per l'Observatori DESC, ha repetit el ressò viral de 'Ciutat morta'.

stats