Societat 09/01/2017

1.150 donacions al dia: l'objectiu per recuperar les reserves de sang

La Marató 2.0 permetrà per primer cop donar sang a l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat

Mario Martín Matas
2 min

BarcelonaEl Banc de Sang i Teixits s'ha marcat enguany un nou objectiu per recuperar les reserves de sang a Catalunya, després de la tradicional baixada de reserves amb motiu de les festes nadalenques. Amb el lema 'La teva sang diu coses. Comparteix-les', la nova edició de la Marató 2.0 de donants de sang aspira a rebre 8.000 mostres de forma altruista entre el 13 i el 20 de gener i se centrarà a fer divulgació sobre els grups sanguinis. De fet, al voltant del 40% dels donants no el sap, tot i que és un pas previ imprescindible abans de fer qualsevol transfusió.

L'objectiu d'assolir les 8.000 donacions és lleugerament superior al de l'any passat, tot i que ja en l'edició passada se'n van aconseguir unes 9.500. El Banc de Sang i Teixits, a la pràctica, confia que enguany s'arribi a les 10.000, malgrat que el seu director, Manel Peiró, ha recordat que "la sang caduca", i més que generar unes reserves que no es gastaran, el que cal és recuperar el que durant aquests dies s'ha perdut. En concret, a hores d'ara a Catalunya hi ha reserves de sang per a només 6 dies, tot i que el mateix Peiró ha recordat que es tracta d'una situació de "tranquil·litat". Durant les vacances el ritme de donacions acostuma a caure un 25%, però cada dia se'n necessiten prop d'un miler.

La campanya d'enguany comptarà per primer cop, durant el divendres 13 i el dissabte 14, amb la possibilitat de donar sang tant a l'interior de l'Ajuntament de Barcelona com al Palau de la Generalitat. El mateix faran divendres els consistoris de Tarragona, Lleida i Girona. Donar sang és "literalment una qüestió de vida o mort", ha subratllat l'alcaldessa Ada Colau en l'acte de presentació de la campanya, en què també ha considerat que hi ha poques coses tan importants per preservar la vida humana i que la donació de sang és una de les accions solidàries més boniques.

A la presentació de la campanya, que com ja és tradicional comptarà també amb un grup d'ambaixadors per donar-li presència a les xarxes socials, també ha estat present la Yaiza, una noia que l'any passat donava veu a les persones que necessiten sang per sobreviure, i aquesta vegada, després d'haver superat un trasplantament de moll d'os, ha volgut recordar la importància per a la vida d'aquest acte solidari.

La Marató 2.0 de donants de sang comptarà en total amb un centenar de col·lectes distribuïdes per tot el territori, un 10% més que en la campanya anterior. Els horaris i les adreces es poden consultar a la web Donarsang.gencat.cat, un espai on també es pot reservar hora amb antelació. A banda, funcionaran com és habitual els espais habilitats en grans hospitals com el Germans Trias i Pujol de Badalona, Bellvitge, el Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebron de Barcelona, Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Fundació Althaia de Manresa, Sant Joan de Reus, Joan XXIII de Tarragona, Mútua de Terrassa i Verge de la Cinta de Tortosa.

stats