SALUT
Societat 16/01/2018

Les dones obeses tenen 12 vegades més risc de patir càncer

Els homes obesos doblen la probabilitat de patir aquesta malaltia, segons un estudi de l'IMIM

Ara
2 min
01. Una dona obesa asseguda en una platja al trencant de les ones. 02. Una altra dona fent exercici en un gimnàs.

BarcelonaL'epidèmia de l'obesitat colpeja més les dones que els homes. Les dones obeses tenen 12 vegades més possibilitats de patir un càncer que les que tenen un pes normal, mentre que els homes obesos doblen la probabilitat de desenvolupar aquesta malaltia, segons conclou un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar.

L'estudi Funció de Risc Espanyola d'esdeveniments Coronaris i Altres (Fresco) ha seguit durant deu anys 54.446 persones de set comunitats autònomes. El treball ha comptat amb la participació de diferents grups d'investigació de Barcelona, Girona, Reus, Palma de Mallorca, Saragossa, Múrcia, Pamplona, Sevilla i Talavera de la Reina.

Segons els resultats de l'estudi, les dones obeses tenen 5 vegades més risc de patir una malaltia cardiovascular i 12 vegades més possibilitats de desenvolupar un càncer que les que tenen un pes normal. Si tenen sobrepès, encara que no arribin a l'obesitat, es manté un increment del risc del doble de possibilitats en el cas de les patologies cardiovasculars, i 4 vegades més en les oncològiques. En el cas dels homes, la influència de l'obesitat sobre la salut, tot i ser important, és menor. L'obesitat multiplica per 2 les possibilitats de desenvolupar algun tipus de càncer, però no influeix de forma significativa en el cas de les malalties cardiovasculars.

Segons Maria Grau, investigadora del Grup d'investigació en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM i una de les autores de la publicació, "qualsevol increment de l'índex de massa corporal per sobre dels nivells recomanats suposa un increment proporcional del risc d'esdeveniments adversos per a la salut".

Només un 26% tenien un pes normal

De les més de 54.000 persones que han participat en l'estudi, homes i dones de 35 a 79 anys, més de 25.000 tenien sobrepès i 15.000 obesitat, per la qual cosa només el 26% tenien un pes considerat normal, per sota de 25 punts de l'índex de massa corporal (IMC). És la primera vegada en l'Estat que s'analitza un grup d'aquesta importància, descartant els possibles efectes d'altres patologies vinculades al pes, com ara la hipertensió, diabetis o hipercolesterolèmia.

Per a l'investigador principal d'aquest estudi i director de Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, Jaume Marrugat, cal buscar estratègies per promoure una dieta saludable, fer activitat física i impulsar polítiques de prevenció "per ajudar a disminuir la prevalença de l'obesitat".

En aquest sentit ha deixat clar que "les millores en els factors de risc cardiovascular aconseguides en els últims 20 anys queden dramàticament neutralitzades per l'epidèmia de l'obesitat".

Albert Goday, endocrinòleg de l'Hospital del Mar i autor de l'estudi, recorda que l'obesitat no és un problema estètic, sinó una "condició mèdica potencialment greu que condiciona, en persones aparentment sanes, un increment del risc de mort per diverses causes".

stats