Societat 10/10/2014

La Moncloa aparta Mato i assumeix el lideratge de la crisi de l'Ebola

Pren el protagonisme a la ministra Ana Mato i presidirà un comitè de coordinació

Joan Rusiñol
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

MadridCoordinar amb "la màxima transparència" tots els actors que aquests dies estan treballant contra rellotge per fer front a la crisi provocada pel contagi amb el virus d'Ebola a una infermera a Madrid. Aquest serà l'objectiu d'un comitè especial, transversal, que es posa en marxa a partir d'ara i que presidirà la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Aquesta decisió, que s'ha pres durant el consell de ministres d'aquest divendres, implica que la Moncloa pren directament el lideratge públic a l'hora de gestionar una situació que, com ha admès la número 2 de l'executiu del PP, provoca "incertesa" entre la població. La falta de determinació i claredat de la ministra de Sanitat, Ana Mato, durant aquesta setmana l'ha situat ara a un segon pla, qüestionada per amplis sectors sanitaris i per l'oposició política. Ella mateixa va admetre errors i canvis en els protocols d'actuació.

Al comitè de coordinador, en què hi haurà representants dels diversos ministeris implicats en aquesta crisi, hi serà també el president d'un altre comitè, en aquest cas científic, format per experts, que assessorarà els passos que vagin fent les autoritats de l'Estat.

De forma inesperada, aquest migdia el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha visitat l'Hospital Carlos III.

Responsabilitats i transparència

Sáenz de Santamaría ha esquivat admetre obertament que s'havien produït errors de gestió i comunicació però ha admès que toca "reforçar" la informació als ciutadans. El comitè, que es constitueix aquest divendres a la tarda, centralitzarà totes les dades i la majoria dels seus membres hi tindran dedicació exclusiva. La vicepresidenta anirà compareixent cíclicament davant l'opinió pública.

Tot i que a la Moncloa no han agradat gens els comentaris fets pel Consell de la Comunitat de Madrid, asseguren que en aquest terreny no els toca a ells prendre responsabilitats polítiques. Pel que fa al fet de si Ana Mato serà cessada, la vicepresidenta espanyola s''ha limitat a dir que ara no és el moment d'aquests debats polítics, que no tenen res a veure amb la "magnitud" d'intentar salvar vides.

El govern espanyol defensa que calia retornar a Espanya els dos missioners malalts però no aclareix si ho farà d'ara endavant, en cas que hi hagi un nou ciutadà espanyol contagiat a l'Àfrica.

stats