Societat 13/10/2014

El comitè especial evita enviar un missatge d'esperança sobre l'estat de salut de Romero: "Continua molt greu, com els últims dies"

Sobre l'alarma sanitària, puntualitza: "Estem en una situació d'absoluta tranquil·litat". L'alerta pel brot d'Ebola acabarà el 27 d'octubre si no hi ha més contagis

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El catedràtic de medecina preventiva i salut pública de la Universitat Autònoma de Madrid, Fernando Rodríguez Artalejo, durant la roda de premsa després de la reunió del comitè especial a la Moncloa. EFE

MadridParaules molt mesurades, les del portaveu del comitè especial sobre l'Ebola sobre l'estat de salut de Teresa Romero, l'auxiliar contagiada amb el virus. Aquest dilluns, el catedràtic de medicina preventiva i salut pública de la Universitat Autònoma de Madrid, Fernando Rodríguez Artalejo, ha substituït el coordinador del centre d'Alertes del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, com a portaveu des del a Moncloa. Rodríguez Artalejo ha lamentat que Simón mencionés el nom de Teresa Romero, ja que volen guardar la confidencialitat, i ha evitat valorar si hi ha "indicis d'esperança" per a la pacient.

L'auxiliar d'infermeria "es manté molt greu, com els últims dies, sense que hi hagi cap notícia especial a ressaltar i tots els contactes es mantenen asimptomàtics", ha assenyalat el catedràtic, que, en canvi, sí que ha volgut treure ferro a l'alarma sanitària: "Estem en una situació d'absoluta tranquil·litat des de la perspectiva de la salut pública", ha dit. "En aquests moments no hi ha cap persona a Espanya amb capacitat de transmetre la malaltia pel virus de l'Ebola més enllà de la pacient ingressada", ha afegit.

En aquest sentit, si els contactes es mantenen asimptomàtics i no hi ha cap altre contagi, l'alarma pel brot d'Ebola es podrà donar per acabada el 27 d'octubre, quan hagin passat 21 dies des de l'ingrés de Romero. Tot i això, el portaveu ha matisat que només podran estar segurs que el brot ha "conclòs feliçment" quan cap dels contacte de la pacient durant els dies ingressada desenvolupi la malaltia. És a dir, 21 dies després de l'últim contacte.

Un nou programa de formació

En la reunió d'aquest dilluns al matí, el comitè especial ha acordat desenvolupar un "ampli programa de formació per a totes les persones, inicialment voluntaris, implicats en la lluita contra aquest problema de salut". La formació no serà només per al personal sanitari, sinó també per a la policia, bombers... "tots els que hi poden aportar alguna cosa". El programa l'eleborarà l'Escola Nacional de Sanitat en col·laboració amb els agents socials. Rodríguez Artalejo ha matisat que tirar endavant aquesta formació no vol dir admetre que la formació dels professionals no ha estat correcte, sinó que es tracta d'una manera de preparar-se per a un risc potencial a tot Europa.

stats