Societat 24/10/2013

Milers de persones exigeixen al carrer la dimissió de Wert

250.000 persones, segons els organitzadors, han participat en la manifestació de Madrid, que ha tancat la jornada de vaga en el conjunt de l'Estat

Agències
2 min

MadridMilers de persones convocades per la Plataforma Estatal per l'Escola Pública —250.000, segons els organitzadors— han clamat a Madrid contra la Lomce i les retallades i han exigit la dimissió del ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert. Sota el lema 'No a la Lomce. No a les retallades. No a les contrareformes educatives', pares, alumnes i docents han recorregut durant una hora el centre de la ciutat.

Diverses pancartes, a més de la de la capçalera, han dividit en trams el recorregut. Entre elles hi havia la del Sindicat d'Estudiants, en què es llegia 'No a la contrareforma franquista. Beques sí, taxes no. Wert dimissió'.

Un grup de música procedent de Vallecas, samarretes verdes reivindicatives de l'escola pública, xiulets, cartells contra les retallades i la Lomce i fins i tot un xoriço de dos metres de llarg fabricat amb tela vermella i portat com un drac xinès han protagonitzat la marxa.

El portaveu de FETE UGT, Carlos López, ha criticat les "provocacions" del ministeri d'Educació, ha demanat que es reconsideri la Lomce i ha afirmat que només es tornarà a reunir amb l'equip de Wert quan el projecte hagi estat retirat. Des de CCOO, Francisco García ha afegit que el seu sindicat "no anirà al ministeri mentre no hi hagi interlocutors amb credibilitat". Si el govern espanyol, que "està aïllat socialment, aprova la llei en solitari, seguirem als carrers i impugnarem als tribunals tot el desenvolupament normatiu que s'aprovi", ha dit.

La secretària general del Sindicat d'Estudiants, Ana García, després de celebrar l'"èxit massiu" de la vaga i les mobilitzacions, ha enviat un missatge directe al PSOE i a la resta de partits d'esquerres: "Està molt bé que vinguin a fer-se la foto i a fer una roda de premsa, però la lluita es fa mobilitzant-se als carrers, deixant de donar balons d'oxigen al PP i exigint la seva dimissió". La representant d'Estudiants en Moviment, Julieta Linares, ha apel·lat a la unitat i a la globalització de les protestes contra la Lomce, el "cop de taxa universitari" i la política de beques. El president de FAEST, Fidel González, ha afirmat que "les oportunitats del ministeri d'Educació ja s'han esgotat" i que la interlocució és ja "impossible".

Guerra de xifres

La marxa a Madrid tanca la jornada de vaga general de l'ensenyament en què han participat estudiants, pares i professors de tots els centres educatius, tant públics com concertats, per protestar per les retallades i el projecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce). A Catalunya, la comunitat educativa també ha protestat contra la llei catalana d'educació, la LEC.

Els sindicats d'ensenyament han qualificat d'"èxit" que el 80% dels treballadors del sistema educatiu hagin secundat l'aturada, mentre que el ministeri d'Educació ha donat una xifra molt menor, el 20,7%, i ha titllat de "fracàs" la mobilització. Segons la secretària d'Estat d'Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio, la convocatòria se sostenia sobre lemes "demagògics, simplistes i, en molts casos, ofensius".

A Catalunya, els sindicats han xifrat el seguiment de la vaga en més del 50% a la pública i més del 30% a la concertada. La consellera Irene Rigau ho ha rebaixat a un 17% als centres públics i un 15% als concertats. Milers de persones —170.000 segons els organitzadors, 30.000 segons la Guàrdia Urbana— s'han manifestat al centre de Barcelona al matí.

stats