Societat Educació 30/06/2023

El 90% dels alumnes d'ESO i batxillerat que es van inscriure al grau mitjà de FP ja tenen plaça

Més del 80% dels aspirants han entrat a la primera opció que havien sol·licitat

2 min
Uns alumnes de FP fent pràctiques

BarcelonaEl departament d'Educació volia evitar de totes maneres que es repetís la situació que es va viure aquest inici de curs, quan hi havia més de 15.000 alumnes sense plaça assignada en un grau de formació professional al mes de setembre, tot i que al sistema hi havia més de 20.000 vacants. Per aconseguir-ho ha avançat el calendari de preinscripció, ha incrementat un 6% el nombre de places i ha ampliat el nombre de grups als quals es dona prioritat a l'hora d'accedir als estudis, i sembla que els canvis han tingut efecte: avui s'han publicat les places assignades en la primera fase de preinscripció (la dels alumnes que venen de l'ESO i de 1r de batxillerat) i el 89,41% dels aspirants han obtingut una plaça entre una de les opcions que havia demanat.

L'ampliació dels grups prioritaris a l'hora de fer la preinscripció ha fet que en aquesta primera fase hi hagi hagut un augment de sol·licituds i s'hagi arribat fins a les 35.930 (7.633 més que el curs passat). Tot i això, el 82% dels alumnes que ja tenen plaça l'han aconseguit en els estudis que havien demanat com a primera opció. Per fer front a la decisió d'avançar el calendari de preinscripció amb l'objectiu que tots els estudiants comencin el curs amb una plaça assignada, aquest mes de juny es van incorporar 148 auxiliars administratius nous al departament per donar suport en el procediment de preinscripció i matrícula de FP.

Oportunitats per als que no han entrat

Per als aspirants que no han aconseguit plaça en aquesta primera fase de preinscripció, Educació recorda que encara tenen tres oportunitats més: el 20 de juliol es gestionarà la llista d'espera d'aspirants i després, entre el 25 i el 27 de juliol, s'obrirà una segona fase d'admissió en què es pot modificar la preinscripció ampliant les peticions per optar als cicles on encara hi hagi vacants. Finalment, al mes de setembre encara es podrà optar a les places que finalment hagin quedat buides i fer la matrícula directament al centre.

Cal tenir en compte que el procés de preinscripció dels graus de FP es fa paral·lelament a les preinscripcions de batxillerat i universitat, una coincidència temporal que fa que normalment hi hagi una part important d'alumnes (al voltant del 25%) que tot i tenir una plaça assignada en un grau de FP decideixen no matricular-se i, per tant, alliberen una vacant. En total al sistema educatiu català hi ha 45.591 places per cursar un grau mitjà de formació professional.

Dates clau de la inscripció a un grau mitjà de FP
  • Preinscripció
    • Alumnes amb preferència (4t d'ESO, escoles d'adults i els que abandonen 1r de batxillerat)

    11 d'abril: es coneix l'oferta inicial de places

    Del 12 al 18 d'abril: presentació de sol·licituds

    28 d'abril: publicació de la llista provisional de sol·licituds admeses i excloses

    Fins als 3 de maig: presentació de reclamacions

    30 de juny del 2023: llista d'alumnes admesos i llista d'espera


    • Alumnes sense preferència

    Del 9 al 15 de maig: presentació de sol·licituds

    31 de maig: llista de sol·licituds amb la puntuació provisional

    Fins al 7 de juny: presentació de reclamacions

    30 de juny: llista d'alumnes admesos i llista d'espera

    Del 3 al 7 de juliol: matriculació dels alumnes preinscrits amb plaça assignada 

  • Matriculació

    Del 3 al 7 de juliol: matriculació dels alumnes preinscrits amb plaça assignada 

    • Segona fase d'admissió:

    24 de juliol: publicació de places vacants

    Del 25 al 27 de juliol: possibilitat d'ampliació de sol·licituds pels alumnes sense plaça assignada

    31 de juliol: publicació de la llista d'admesos

stats