Nou curs escolar
Societat Educació 27/03/2023

Tots els alumnes de FP hauran de tenir plaça abans de començar el curs

La matriculació es farà al juliol, en lloc de al setembre, i hi haurà un 6% més de places

2 min
Debat d'estudiants al Centre d’estudis Roca

BarcelonaEducació avança el calendari de la preinscripció de formació professional i es compromet a fer que tots els alumnes tinguin una plaça assignada abans de començar el curs 2023-2024. El canvi arriba després que a l'inici d'aquest curs més de 15.000 alumnes estiguessin sense una plaça assignada al mes de setembre, tot i que al sistema hi havia més de 20.000 places vacants. Per acabar amb el ball de places s'avançarà la preinscripció: començarà el 12 d'abril als cicles de FP de grau mitjà i el 26 de maig als cicles de grau superior, i la matriculació es farà al juliol, i no al setembre com fins ara. Com a novetat també hi haurà un increment d'un 6% de places a centres de formació professional i s'arribarà a les 445.818, amb una inversió de 900 milions d'euros, 175 milions més que el curs anterior. El pressupost també permetrà obrir  273 grups nous i contractar 698 docents més.

Aquestes noves places s'obriran, tot i que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha reconegut que aquest curs han quedat més de 13.000 cadires buides a la formació professional, amb places vacants fins i tot en cicles que tenen una incorporació immediata al mercat laboral. Per mirar de revertir aquesta situació Cambray ha dit que cal millorar l'orientació dels joves i explicar-los l'oferta que hi ha perquè "ningú vol fer el que no coneix". En aquest sentit, el conseller ha insistit que s'han incorporat nous orientadors als centres de secundària, fins a arribar als 2.241 professionals actuals. Alhora, davant la greu situació d'abandonament escolar que es viu en aquesta etapa educativa a Catalunya, en què 1 de cada 4 alumnes que comencen un grau de formació professional l'acaba deixant abans d'acabar l'any, Cambray ha anunciat que el curs vinent hi haurà 100 orientadors als centres de FP –al curs actual només n'hi ha 35 i a l'anterior n'hi havia 6 per als centres de formació professional de tot Catalunya.

Un altre canvi de cara a la preinscripció del curs que ve serà que s'ampliarà el nombre de grups als quals es dona prioritat a l'hora d'accedir als estudis. Si aquest curs només es donava prioritat als alumnes que acabaven 4t d'ESO, per al curs 2023-2024 també tindran prioritat a l'hora d'escollir graus de formació professional els alumnes que provinguin de centres de formació d'adults i els alumnes que hagin començat 1r de batxillerat i vulguin fer un canvi d'itinerari i passar a fer un grau de FP.

Dates clau de la inscripció a un grau mitjà de FP
  • Preinscripció
    • Alumnes amb preferència (4t d'ESO, escoles d'adults i els que abandonen 1r de batxillerat)

    11 d'abril: es coneix l'oferta inicial de places

    Del 12 al 18 d'abril: presentació de sol·licituds

    28 d'abril: publicació de la llista provisional de sol·licituds admeses i excloses

    Fins als 3 de maig: presentació de reclamacions

    30 de juny del 2023: llista d'alumnes admesos i llista d'espera


    • Alumnes sense preferència

    Del 9 al 15 de maig: presentació de sol·licituds

    31 de maig: llista de sol·licituds amb la puntuació provisional

    Fins al 7 de juny: presentació de reclamacions

    30 de juny: llista d'alumnes admesos i llista d'espera

    Del 3 al 7 de juliol: matriculació dels alumnes preinscrits amb plaça assignada 

  • Matriculació

    Del 3 al 7 de juliol: matriculació dels alumnes preinscrits amb plaça assignada 

    • Segona fase d'admissió:

    24 de juliol: publicació de places vacants

    Del 25 al 27 de juliol: possibilitat d'ampliació de sol·licituds pels alumnes sense plaça assignada

    31 de juliol: publicació de la llista d'admesos

Nous graus

El curs vinent hi haurà un nova titulació que serà el cicle formatiu de grau superior de formació per a la mobilitat segura i sostenible i nous "màsters de FP" (cursos d’especialització) en aeronaus pilotades de forma remota (drons), robòtica col·laborativa, manteniment i seguretat en sistemes de vehicles híbrids i elèctrics i auditoria energètica. També hi haurà dos nous perfils professionals als Programes de Formació i Inserció (el primer nivell de qualificació dins dels estudis de formació professional): auxiliar de suport a les persones en activitats socioesportives i auxiliar d'operacions sostenibles a la indústria i al medi agraris.

El curs 2023-2024 els instituts públics de formació professional també inclouran la programació de cursos per obtenir certificats de professionalitat. Un tipus d'ensenyament que fins ara s’impartia exclusivament als centres propis del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) o a través d’entitats col·laboradores.

stats