Idiomes
Societat Educació 11/09/2022

Alerta a les EOI: als professors ja no els caldrà la prova de nivell d'idioma

L'Escola Oficial d'Idiomes més gran de Catalunya avisa que entraran funcionaris docents sense la preparació adequada

3 min
Imatge de la façana de l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes

BarcelonaDurant aquest nou curs, 30.000 interins que treballen al sector educatiu passaran a ocupar una plaça fixa, gràcies al macroprocés d'estabilització que ha hagut d'impulsar el govern espanyol forçat per una sentència europea que obliga a reduir la temporalitat. En el cas dels docents catalans hi haurà tres vies: un concurs d'oposicions extraordinari, un de tradicional i un concurs de mèrits, que valorarà l'antiguitat i formació dels aspirants però sense fer cap examen d'oposicions. Els requisits per presentar-se en aquest procés s'han fet públics aquesta setmana i han generat molt nerviosisme en un col·lectiu molt prestigiós per al sistema educatiu però no massa mediàtic: les escoles oficials d'idiomes. Les direccions han denunciat, alarmades, que en els requisits per aconseguir una plaça fixa per ser professor de les EOI no hi haurà a partir d'ara cap requisit de nivell d'idioma. "Ens fa patir. Podrien entrar professors que no tenen el nivell adequat. Aquest concurs té molts forats i ens ha tocat la pitjor part", denuncia Montse Sàbat, cap d'estudis de l'EOI Drassanes, la més important de Catalunya i una de les més grans de l'Estat.

Fins ara els professors interins havien d'acreditar una titulació universitària i el màster de professorat (o l'antic certificat CAP) i, en cas que volguessin ser professors d'una escola oficial d'idiomes, havien de passar també una prova de capacitació, amb una entrevista oral inclosa. Aquest requisit permetia "afinar" molt a l'hora de contractar i incorporar a la docència persones amb un bon nivell de l'idioma que havien d'impartir. Però en la convocatòria per al concurs de mèrits hi ha hagut una sorpresa inesperada: ha desaparegut la prova de nivell.

A l'EOI de Drassanes, on es poden estudiar fins a 15 idiomes, aquest canvi ha caigut com una galleda d'aigua freda. Per a algunes llengües, com l'anglès, no hi ha massa preocupació: hi ha molts aspirants i, a més, hi ha filologies que es poden estudiar a Catalunya i que asseguren que els professors tenen un bon nivell, encara que no siguin nadius. Però hi ha altres departaments molt més complicats. Com que és difícil trobar professors de segons quines llengües (coreà, neerlandès, japonès...), Educació permet a l'EOI contractar persones de fora la borsa d'interins si superen la prova de capacitació: és així com s'han fitxat nadius de Corea o la Xina, professors estrangers d'arreu del món i també catalans que havien estudiat fora i no havien pogut homologar els seus títols, entre altres casos. Aquests docents, alguns dels quals fa anys que treballen a l'EOI, no poden presentar-se al concurs de mèrits: no poden homologar les seves titulacions (no hi ha segons quines filologies a Catalunya) i molts no s'han pogut matricular al màster obligatori. Al seu lloc, doncs, podrien entrar graduats que no hauran d'acreditar cap nivell per impartir l'idioma. "Tenim uns professors boníssims que donen prestigi a la nostra escola i ara els podríem perdre", lamenta Sàbat, que reclama a l'administració que "fixi per als futurs funcionaris els mateixos requisits" que es reclamaven per entrar a la borsa d'interins. Amb la prova de capacitació inclosa.

L'argument d'Educació

Fonts del departament d'Educació han confirmat a l'ARA que "no es preveuen cap prova específica de llengua per estabilitzar les places de professor d'EOI", i argumenten que "la normativa estatal que regula el procés no ho inclou". Diuen, això sí, que es requereix una titulació per ser professor de les EOI: cal tenir títol de grau o postgrau i el màster de professorat. Però des de l'EOI Drassanes asseguren que aquest requisit "no garanteix cap competència lingüística". Segons la conselleria, l'objectiu d'aquest procés és "garantir l'estabilitat laboral al personal que ocupa una plaça des d'abans del 2016" entenent que "han demostrat sobradament la seva capacitació".

Per a la delegada sindical de les EOI, Aduna Olaizola, de la USTEC, el concurs de mèrits "hauria d'estabilitzar persones, però estabilitzarà places". "En el nostre cas, és un desgavell: ser estranger o ser professor nadiu va en contra", lamenta. I afirma: "Tenim docents amb un grau alt d'experiència docent i de difícil substitució, així que el perjudici és doble: els perdrem i podríem perdre qualitat a les EOI".

stats