Universitats
Societat  /  Educació 26/05/2023

Els alumnes de FP amb matrícula d'honor també tindran el primer any d'universitat gratuït

Cursar una segona titulació ja no tindrà recàrrec en el preu el curs vinent i s'obriran nous ajuts per a víctimes de violència masclista

2 min
Vocació cada cop  més internacional Creix l’oferta d’Erasmus Mundus Flux bidireccionalAlumnes que estudien a l’estranger

BarcelonaPer primera vegada els alumnes de cicles formatius de grau superior que treguin matrícula d'honor podran cursar el primer any d'universitat sense pagar. Aquest criteri, que s'aplicarà a partir del curs 2023-2024, era una mesura que es reclamava des de fa anys, ja que els estudiants de batxillerat amb matrícula d'honor tenien aquest dret, però els de formació professional havien de pagar íntegrament la matrícula encara que també haguessin tret un 10 a les notes finals.

El canvi l'ha proposat avui el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) en la presentació del decret de preus públics universitaris per al curs vinent. Una altra de les novetats serà que cursar una segona carrera ja no serà més car que matricular-se per primera vegada, ja que se suprimirà el recàrrec que s'aplicava fins ara a les segones titulacions. Segons el departament, la rebaixa "té com a objectiu donar més oportunitats a totes aquelles persones que volen o necessiten ampliar els seus coneixements".

Els preus de les matrícules es mantenen i els de tots els graus i màsters públics que habiliten per exercir una professió costaran menys de 20 euros per crèdit. Concretament, els preus per crèdit aniran dels 17,69 euros els graus més barats als 18,36 euros en el cas dels màsters. Per a la resta de màsters oficials el crèdit costarà 27,67 euros.

Ajuts per a víctimes de violència masclista

Més enllà dels preus dels crèdits, el departament també ha anunciat que s’obrirà una línia d’ajuts per permetre la gratuïtat de matrícula en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella. Ho faran a través d’una convocatòria de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) que es finançarà amb el suport del departament d’Igualtat i Feminismes. Aquests ajuts s'afegeixen a les beques Equitat que van destinats a estudiants de famílies en situacions econòmiques vulnerables i que permeten una rebaixa dels preus de la matrícula de fins al 80% en el cas dels graus i del 25% en el cas dels màsters.

stats