El Govern abaixarà les ràtios a les escoles, però no als instituts

El curs que ve la Generalitat destinarà 34,2 milions d'euros a reduir el nombre d'alumnes per grup a educació infantil

2 min
Una aula buida en una imatge d'arxiu

BarcelonaNou pas per aconseguir reduir el nombre d'alumnes per aula a les escoles catalanes. El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que ha arribat a un acord amb els agents socials per aconseguir que durant el curs que ve la ràtio mitjana d'alumnes a Catalunya se situï per sota dels 24. El curs passat, la ràtio d'alumnes a l'ESO es va situar en 28,4 alumnes per grup, a primària en 23,4 i a infantil en 21,5. Amb aquestes dades es podria suposar que la baixada afectaria els instituts de secundària, que són l'etapa més massificada, però fonts d'Educació ja han descartat aquesta opció a l'ARA i han confirmat que la baixada afectarà només l'etapa d'infantil. De fet, la mateixa consellera d'Educació, Anna Simó, va explicar fa pocs dies que fins al 2025 no es podrien plantejar baixades de ràtio a l'ESO per falta d'espai.

El canvi, que segons Aragonès comportarà "la millor relació docent/alumne de la història del sistema públic d’educació català", suposarà una inversió de 34,2 milions d'euros. Aquesta xifra forma part d'un acord marc en matèria empresarial i laboral que el Govern ha signat amb patronals i sindicats de cara als comptes de l'any que ve.

Tot i que la Generalitat assegura que serà la millor ràtio de la història, aquesta proporció s'aconsegueix dividint el nombre total d'alumnes, que aquest any està al voltant dels 1,6 milions, amb el nombre de docents, que ha augmentat considerablement aquest curs amb la incorporació de més d'un miler de professors. D'aquesta manera, disminuint el nombre d'infants per grup d'educació infantil en el total del sistema, la ràtio baixarà de 24 alumnes per aula, però a l'hora de la veritat el nombre d'alumnes a primària i secundària continuarà sent el mateix.

De fet, si ens fixem en la ràtio d'alumnes per grup a l'ESO (el nombre d'adolescents que hi ha a cada línia de cada curs i, moltes vegades, el que hi ha a cada aula), per trobar la ràtio de 24 alumnes per grup cal remuntar-se fins al curs 2001-2002. Aleshores la ràtio mitjana va ser de 24,2 estudiants per aula. En aquell moment, les ràtios a la secundària van baixar durant tres cursos consecutius i van assolir la proporció més baixa el curs 2004-2005, amb una ràtio de 23,6 alumnes per grup. A partir del curs següent, el nombre d'estudiants per aula als instituts públics va començar a pujar i va assolir la pitjor ràtio dels últims trenta anys el curs 2019-2020, quan hi va haver 28,4 alumnes per grup de mitjana als centres de secundària de Catalunya.

Millores per a la formació professional

L'acord anunciat avui també preveu destinar 20 milions d’euros a impulsar els processos d’acreditació massiva de competències professionals, "per garantir la correspondència amb les necessitats reals i explícites dels sectors productius i la qualificació dels treballadors". A més, es preveu una inversió en centres propis de formació professional durant l’any 2024, amb l’objectiu de tenir creats quaranta centres de FP integrada el curs 2024-25. Finalment, també s'acorda destinar 33 milions d’euros a l’equiparació salarial efectiva del professorat tècnic de FP sense titulació universitària i duplicar fins als 20 milions d’euros la dotació a les universitats públiques per contractar nou personal docent i investigador.

stats