Baixada de ràtios a P3: les aules tindran 20 alumnes a partir del curs que ve

Educació anuncia que la mesura serà progressiva perquè en 9 anys s'apliqui a tota la primària

3 min
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a la comissió d'Educació

BarcelonaLes escoles públiques de Catalunya tindran el curs que ve 20 alumnes a P3, i no 25 com fins ara, una reducció de les ràtios que s'anirà aplicant progressivament durant tots els cursos fins a arribar a sisè de primària. "En 9 anys, totes les escoles tindran classes de màxim 20 nens i nenes a tots els cursos", ha afirmat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, durant la presentació al Parlament dels pressupostos de la seva conselleria per al 2022. Es tracta d'una demanda històrica de mestres, direccions, sindicats i famílies, i que durant la negociació dels comptes havia estat molt reclamada per la CUP.

La conselleria destinarà 56,8 milions d'euros a reduir les ràtios de P3 (ara s'anomenarà Infantil-3) el curs que ve: per aconseguir-ho, caldrà contractar 1.545 professionals i obrir uns 450 grups nous de P3. "Reduir les ràtios és una mesura que canvia el paradigma de les polítiques educatives i que contribueix enormement a la transformació del sistema educatiu. El sistema educatiu del 2030 tindrà més centres, menys alumnat per aula i més professorat", ha apuntat Cambray. Malgrat això, des dels partits de l'oposició han retret que la reducció de ràtios no s'apliqui també als instituts -de fet, és l'etapa més saturada, amb algunes classes amb 35 alumnes o més-.

En qualsevol cas, una altra mesura molt esperada, i que ja s'havia anunciat, és que les escoles bressol seran gratuïtes per als infants de P2 (Infantil-2), una partida que suposarà 90 milions d'euros, la majoria dels quals aniran a parar als ajuntaments perquè paguin el que ara abonen les famílies. Ara bé, d'aquesta mesura en queden excloses moltes famílies, perquè la gratuïtat només es garanteix per als alumnes de les llars d'infants públiques (927 municipals i 42 del departament). Segons dades d'Educació, hi ha 1.700 escoles bressol homologades, de les quals més de 700 són privades, que segons Cambray també veuran incrementat "com mai" el seu finançament. "

En total, el pressupost d'Educació és de 6.681 milions d'euros, 1.009 més que el 2020, un 17,8% més. Cambray ha tret pit perquè es tracta de "la partida més elevada de la història de la conselleria". Una inversió sense precedents que també servirà per crear 13.000 places fixes a través d'oposicions perquè a finals del 2024 la taxa de docents interins sigui inferior al 10% (s'havia arribat a superar el 30%), o incloure per primera vegada una partida de 38 milions per desplegar el decret d'admissió i garantir la gratuïtat del material escolar, els llibres, les sortides i les colònies per a tots els alumnes vulnerables, tant si van a l'escola pública com a la concertada, tal com proposa el pacte contra la segregació escolar.

32 milions d'euros per a l'escola inclusiva

Els pressupostos també preveuen 32 milions d'euros en escola inclusiva, una dada que col·lectius de famílies -i aquest dimecres també els partits de l'oposició- han avisat que és insuficient. Entre altres, s'invertiran 10 milions per contractar 278 nous professionals (docents i personal d'atenció educativa) i 9 milions més per als vetlladors. En aquest sentit, es canviarà el model perquè els infants tinguin sempre el mateix referent, tant en l'horari lectiu com en el no lectiu (a les hores de menjador, per exemple), cosa que suposarà un augment de 22.000 hores setmanals d'aquestes figures.

Però per a la CUP no n'hi ha prou. El principal soci de Govern per aprovar els pressupostos ha lamentat que els comptes estan "molt lluny" d'invertir el 6% del PIB que marca la llei d'educació i, a banda de trobar a faltar més inversió en escola inclusiva, també han reclamat millores en les condicions laborals dels docents.

stats