Cambray diu que si haguessin portat a debat el canvi del calendari la decisió "no estaria presa"

La comunitat educativa i els sindicats retreuen a Educació la falta de diàleg

E.F.
2 min
Una aula de l'escola Virolai en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa comunitat educativa ha rebut amb indignació la mesura d'un avançament del curs escolar sense que s'hagi negociat prèviament amb ells. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, els ha respost aquest divendres, l'endemà de l'anunci, assegurant que si el canvi en el calendari s'hagués sotmès a debat la decisió encara "no estaria presa". Recuperant una altra de les polèmiques que han enfrontat el departament i els sindicats educatius últimament, el conseller ha fet un símil amb la reobertura dels centres escolars després de la pandèmia i ha dit que, si hagués sigut pels sindicats, "mai" s'haurien donat les condicions per reobrir.

En una entrevista a TV3, Cambray ha considerat que és "impossible" que tothom estigui content, però ha defensat que amb l'avançament del curs escolar hi guanya tothom. La jornada intensiva durant tres setmanes al setembre, però, va motivar una allau de crítiques, en aquest cas especialment per part de les famílies davant dels problemes evidents de conciliació. El departament va aclarir més tard que assumirà el cost de les extraescolars fins a les 16.30 h i ha introduït canvis en els documents explicatius: si primer deia que "s'oferiran activitats extraescolars gratuïtes o subvencionades, especialment per a famílies vulnerables", la nova versió diu que "s'oferiran activitats gratuïtes fins a les 16.30 h". Avui el conseller s'ha defensat de les crítiques que l'acusaven d'improvisar i ha assegurat que de bon començament ja preveien que els centres s'adaptarien per garantir l'horari de tarda. "Ho paga el Govern", ha insistit.

Sigui com sigui, l'avançament del curs escolar una setmana a partir de setembre sembla haver obert una ferida entre el Govern i els sindicats, que aquest dijous lamentaven la falta de diàleg abans d'implementar un canvi d'aquest calat. L'USTEC i la UGT, per exemple, alertaven després de l'anunci que no hi hauria prou marge per preparar el curs. El conseller ha rebatut que les hores laborals per als docents seran les mateixes, ja que el mes de juliol "sempre ha sigut hàbil" i es podrà aprofitar per avançar aquests preparatius de cara al setembre. Ha recordat que altres comunitats comencen el curs a principis de setembre i que això demostra, per tant, que és possible. Cambray ha defensat que, com a conseller d'Educació, té l'obligació d'actuar per impulsar els canvis que consideri necessaris per transformar el sistema educatiu: "No he vingut a deixar passar els dies".

L'opinió dels lectors: més diàleg a la comunitat
  • Francesc Morales Les vacances d'estiu sempre han sigut massa llargues. Calia un canvi, i està clar que negociar amb els sindicats i famílies era complicat. Ara bé, hauria fet falta més comunicació i mesures compensatòries i mitjans per poder solucionar els problemes que sorgiran.
  • Hermínia Griño Fargas Em sembla molt bé perquè els nens ho necessiten i si no les famílies els han de buscar un lloc per anar a fer activitats i pagar-les.
  • Montse Vergés Porter Els primers dies de setembre fins que arriba l'alumnat són per a la coordinació, fer grups, horaris, preparació de classes, decorar i posar en ordre les aules per fer una bona acollida, mirar que hi hagi taules i cadires per a tothom, reunions d'equips docents. Ja n'hi ha prou de desprestigiar l'opinió de part del col·lectiu de mestres i professors.
  • Miquel Graupera Els canvis poden ser positius, però la millor manera hauria sigut consensuar-ho amb els implicats. La predisposició del personal docent hauria estat una altra.
  • Maria Cano Atienza Hauríem de tendir a escurçar les vacances d'estiu. Com a mestra, puc dir que les escoles necessiten disposar d'una plantilla tan completa com sigui possible per al curs següent.
  • Josep Fuentes Vilardell Els canvis no es poden fer d'aquesta manera, sense consensuar-los amb els sindicats i el personal de les escoles.
  • Jaume Mercader El que es fa és simplement augmentar la tasca de guarderia a les escoles. Potser és una tasca social que ha d’existir, però que ho diguin clar. En tot cas, el calendari escolar s’allarga com si alumnes i ensenyants fossin d’acer. A França, el calendari escolar conté períodes curts de descans cada dos mesos aproximadament, cosa que permet recuperar energies a tothom.

Sobre la sentència del català

En paral·lel, el departament treballa en el redactat de la normativa que ha de servir per "refermar" el model d'escola catalana davant de la sentència del 25% en castellà. Un cop informat al TSJC que el Govern ja ha rebut la sentència, ara té menys de dos mesos per comunicar-li com hi pensa donar compliment. La nova normativa, ha especificat Cambray aquest divendres, inclou l'objectiu d'aconseguir més immersió als instituts, on ha reconegut que ara mateix no n'hi ha. En una entrevista a l'ARA, el conseller ja va avançar que eren conscients que no tots els professors impartien les classes en català. Cambray ha dit que estan "fent anàlisi" per redactar la normativa i ha recordat que tots els alumnes han d'acabar l'escolaritat "dominant les dues llengües".

stats