Beques d'estudi

Canvien les normes per rebre una beca: puja la renda i deixa d'incloure's l'ajuda al lloguer

També es rebaixa el grau de discapacitat per obtenir una ajuda i s'inclouen les víctimes d'abús sexual

2 min
Alumnes fent classe a l'institut Miquel Tarradell del Raval

BarcelonaEl ministeri d'Educació ha aprovat aquest dimarts les noves regles del joc per obtenir una beca d'ajuda a l'estudi de cara al curs que ve. Tot i que aquest procés de revisió i actualització dels requisits per aconseguir una ajuda per estudiar es fa cada any, el que ara ha aprovat el consell de ministres recull canvis substancials que comportaran un augment dels alumnes que es poden beneficiar d'aquestes beques. En total, el govern espanyol invertirà 2.535 milions d'euros per fer arribar aquestes prestacions a un milió d'estudiants d'educació no obligatòria, entre els quals hi ha alumnes de batxillerat i formació professional, universitaris de grau i màster o estudiants d'escoles oficials d'idiomes.

La renda, un 5% més alta

Un dels problemes habituals quan els catalans volen optar a rebre una ajuda de l'Estat és que, en general, els llindars de renda són idèntics per a totes les comunitats independentment de quin és el nivell de vida de cada territori. Això fa que en llocs com Catalunya sigui més complicat rebre una beca, ja que, com que el nivell de vida és més alt, a priori, els sous que entren a cada llar també són més alts. Això, però, no implica que el nivell de vulnerabilitat socioeconòmica sigui més baix.

Tot i que la desigualtat continuarà existint, l'anunci de la ministra d'Educació, Pilar Alegría, d'incrementar un 5% el llindar econòmic per poder accedir a una beca d'ajut a l'estudi pot alleugerir una mica aquesta situació. Per tant, el curs 2024-2025 el límit de diners que pot ingressar una família o un alumne que necessiti accedir a una beca d'estudis general o de necessitats de suport educatiu específiques serà un 5% més alt. Segons l'executiu espanyol, aquest increment es fa per "compensar la pujada de l'IPC, l'efecte de l'augment dels sous i de la pujada del cost de la vida".

Un altre dels canvis destacats és que, a l'hora de calcular la renda familiar per decidir si un alumne té les característiques per rebre una beca, es deixarà de tenir en compte les subvencions d'ajuda al lloguer; una modificació que feia anys que famílies i estudiants reivindicaven.

Rebaixa del grau de discapacitat

El curs que ve també es rebaixarà el grau de discapacitat que ha d'acreditar un alumne o la seva família per obtenir una beca de suport educatiu. Si fins ara calia acreditar que l'estudiant tenia un 33% de discapacitat, a partir del curs 2024-2025 el llindar se situarà en una discapacitat "mínima" del 25%. Segons apunta el reial decret aprovat aquest dimarts, aquest 25% suposa "almenys una discapacitat moderada, associada a la necessitat de suports significatius i estables". Aquest canvi farà que el curs que ve hi hagi 20.000 alumnes que rebin aquesta ajuda per part del govern espanyol.

Víctimes

Els canvis aprovats al consell de ministres també preveuen incloure els menors víctimes de violència sexual entre els perfils als quals se'ls flexibilitzen els requisits acadèmics per continuar rebent una beca. Tal com ja s'ha fet amb les víctimes de violència de gènere i els seus fills, a aquests alumnes per rebre un ajut a l'estudi no se'ls exigirà superar un determinat percentatge d'assignatures, crèdits o hores lectives ni se'ls posarà un límit d'anys per obtenir un títol. El fet d'incloure les víctimes de violència sexual farà que el curs que ve al voltant de 2.000 estudiants amb aquestes característiques rebin una beca.

stats