Cap escola aplicarà el 25% de castellà per primer cop des del 2015

Educació envia una carta als centres afectats i els recorda que la mesura és "incompatible" amb la nova llei

3 min

BarcelonaPer primera vegada des del 2015, el curs escolar començarà sense cap centre català fent un 25% de castellà. "Cap aula de Catalunya aplicarà el 25%", ha dit el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la tradicional roda de premsa d'inici de curs. Si el curs passat (i també els anteriors) va estar marcat per "les ingerències judicials" sobre la llengua a l'escola, el curs que comença dilluns sembla que serà molt més tranquil en aquest aspecte. Ara, ha insistit Cambray, el que cal és incrementar la presència del català a escoles i instituts.

L'espasa de Dàmocles que hi havia sobre el sistema educatiu per la sentència ferma que obligava a fer una assignatura més en castellà a tots els centres va quedar desactivada per l'aprovació d'un decret llei del Govern que prohibia explícitament l'ús de percentatges i d'una llei del Parlament que estableix que el català és vehicular i el castellà és curricular. Però quedava pendent veure què passava a les escoles que ja estaven aplicant sentències similars perquè algunes famílies en concret ho havien demanat per als seus fills, com va ser el cas a Canet de Mar. Doncs ara la conselleria ha explicat que tampoc aquests centres, que són 27 en total, hauran de fer el 25%.

En una carta signada per la secretària general, Patrícia Gomà, se'ls fa saber que "han de garantir el compliment del nou marc normatiu", i que aquest és "incompatible" amb les mesures judicials. La paraula incompatible és la mateixa que va fer servir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al seu dia per explicar la "impossibilitat legal" de fer aplicar la sentència després que el Govern i el Parlament haguessin aprovat noves normatives, com recorda Gomà a la seva carta.

48 alumnes de 27 escoles

En la roda de premsa, la secretària general ha posat xifres a la situació. Les resolucions sobre el 25% afectaven ara 48 aules de 27 centres (de 5.500 que n'hi ha en total a Catalunya). D'aquests 27 centres, 10 ho estaven aplicant basant-se en unes mesures cautelars dictades pel TSJC i la resta (17) ho feien amb sentència, de les quals 8 estaven recorregudes al Suprem i la resta eren fermes. Gomà ha dit que els serveis jurídics de la Generalitat han estudiat "la variada casuística" i que han vist que si el mateix TSJC reconeix que les sentències són ara "inaplicables" no serà Educació qui n'exigeixi l'aplicació. "Hem comunicat als centres que el nou marc normatiu fa incompatible fer el 25% i que, per tant, ja no és d'aplicació", ha dit la número 2 del departament. La decisió també s'ha comunicat al TSJC.

Com que el TSJC creu que s'han canviat les regles del joc i no es pot aplicar el 25%, ha enviat el tema al Tribunal Constitucional perquè analitzi si les dues normatives s’atenen o no a la Constitució. Aquest pas obre la partida final. Al departament d’Educació ja li va bé que el cas s’hagi portat al TC, perquè això dona una treva temporal i permet guanyar temps i estar-se uns mesos (uns cursos, fins i tot) sense haver d’aplicar la sentència del 25%, que és ferma. En el fons, és un xut de pilota cap endavant: quan el TC es pronunciï sobre el cas, ja no quedarà cap marge per recórrer. S’haurà arribat al final del camí.

L'AEB acusa l'Estat de ser "còmplice"

L'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) ha carregat contra el que considera una "exclusió del castellà" de l'escola, i ha acusat el govern espanyol de ser "còmplice" que no executi la sentència i al TSJC de "no prioritzar els drets lingüístics dels catalans" i d'optar per una "interpretació que beneficia els interessos" d'Educació.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha sortit al pas i ha traslladat un "missatge de tranquil·litat": "A Espanya es vetlla pel compliment de les lleis", ha dit, i ha assegurat que es volen impulsar "i protegir" les llengües cooficials de l'Estat.

Les altres novetats de l'inici de curs
  • Escola inclusiva Cambray ha anunciat que s'ha encarregat una avaluació externa per saber quin és l'estat del desplegament del decret d'inclusiva i ha dit que no serà possible aconseguir la inclusió "si tot l'alumnat no va acompanyat dels recursos que necessita" i si no hi ha un "canvi de mirada". En total, uns 160.000 alumnes tenen necessitats educatives específiques a Catalunya, un de cada 5.
  • Formació professional El departament creu que la xifra dels 20.000 aspirants a fer un grau de FP (mitjà o superior) es reduirà en els pròxims dies, després de les assignacions que es faran el 6 de setembre i gràcies a les 26.000 vacants que encara queden. Les xifres definitives d'alumnes sense plaça se sabran a partir del dia 21. Cambray diu que vol millorar el procés de matrícula, per exemple, avançant els terminis de preinscripció.
  • Tardes de setembre "Tenim la feina feta i preparada", ha dit Cambray. El 100% de les escoles públiques ja tenen signat el contracte pels monitors de fer l'hora d'activitats de lleure de les tardes de setembre. En total, s'han fet 1.730 contractes, dels quals nou (els de les escoles de Figueres) els ha signat directament la conselleria davant la reticència de les direccions.
  • Infantil Aquest curs es comencen a reduir les ràtios, de moment per infantil 3. Gairebé el 90% dels centres públics aplicaran la mesura i tindran grups de 20 alumnes i Cambray ha agraït que el 30% de les concertades també ho facin (no estan obligades perquè tenen concerts educatius per 25 alumnes). També serà l'any en què I2 serà gratuït, tot i que encara no hi ha xifres sobre l'augment de la demanda en aquesta etapa.
  • Currículums La secretària de transformació educativa, Núria Mora, ha dit que li hauria agradat començar el curs amb els currículums aprovats, però encara falta una setmana o dues per poder publicar els definitius. Tot i això, ha explicat que "no hi haurà massa canvis" respecte als esborranys, sobre els quals ja es pot treballar.
  • Alumnes i docents El curs començarà amb 1.590.000 alumnes en total, uns 5.000 menys que el curs passat. En canvi, hi haurà més docents (a la pública seran uns 76.000, 2.000 més que l'any passat) i també més personal d'atenció educativa (307 més que el curs passat de manera estructural i 523 més per un programa de 3 anys). Durant aquest curs, a més, s'estabilitzaran 30.000 places d'interins –a través d'un concurs de mèrits, un concurs d'oposicions extraordinari i un de tradicional– per passar d'un 25% d'interins a un 10%.
stats