Oposicions docents

Denuncien opacitat i "diferències abismals" en les notes de les oposicions a docents

Per a la mateixa prova de ciències naturals un tribunal hauria aprovat un 93% dels aspirants i l'altre no arribaria al 40%

3 min
Proves dels processos selectius de Funció pública i Educació de la Generalitat a la Facultat d'Economia de Barcelona

BarcelonaNova polèmica dintre del macroprocés d'estabilització dels professionals del sistema educatiu català. Aquesta setmana els 36.000 docents que a principis de juliol van participar en la convocatòria d'oposicions d'educació més gran que s'ha fet mai estan rebent els resultats de les proves. Tot i que el nombre de places ofertes –14.2000– és molt inferior a la del nombre d'aspirants que participen en el procés i, per tant, ja era d'esperar que molts docents no aconseguirien estabilitzar la seva situació laboral, la diferència entre el percentatge d'aprovats de diferents tribunals està provocant indignació entre els docents. El principal problema s'ha trobat en l'especialitat de ciències naturals, en què, segons les dades recollides pels mateixos docents, els prop de 140 aspirants del Tribunal 4 (que corregia les proves dels aspirants del Baix Llobregat) han vist com la mitjana d'aprovats del seu tribunal és molt inferior al de la resta de la mateixa especialitat que hi havia repartits per tot el territori.

En una carta que han enviat al departament d'Educació denuncien una "diferència abismal de notes" i mostren com dels 11 tribunals que avaluaven els professors de ciències naturals, 10 tenen una nota mitjana que supera el 5 i tots tenen més d'un 55% d'aprovats. De fet, alguns tenen un 85% o un 93% d'aspirants que han superat la prova. El problema és que el Tribunal 4 és l'únic on la nota mitjana baixa del 5 (és d'un 4,7) i el percentatge d'aprovats és molt més baix que la resta, ja que no arriba al 40%.

Una de les persones afectades per aquesta disparitat de qualificacions és l'Andreu (nom fictici), que fa sis anys que és professor de ciències naturals a secundària i que també és portaveu del grup d'afectats. "Jo vaig sortir tan content de la prova que pensava que treure un 6 seria una mala notícia, però el que ens hem trobat no té sentit", critica. Explica que en altres oposicions podia haver-hi diferències importants entre les notes d'un tribunal i un altre perquè els temes que sortien a l'examen s'escollien per sorteig en cada un dels tribunals. "Podia passar que a un grup li toquessin temes que tothom té més per la mà i un altre tingués la mala sort que fossin temes que no s'estudien tant", apunta, però aquesta hipòtesi no es pot aplicar als exàmens del mes de juny perquè a tots els tribunals es van preguntar els mateixos temes. "Si tothom havia de defensar els mateixos temes, s'esperaria que els resultats fossin similars a tot Catalunya", denuncia. I insisteix: "No té sentit que la diferència d'aprovats siguin tan abismalment diferent. Som una mostra prou gran de docents per poder sospitar que aquesta variació de notes es deu a un nivell diferent d'exigència en els criteris de correcció".

"És una ruleta russa"

Segons les dades recollides pels afectats, la diferència més gran es veu entre les notes del tribunal 11 i les del 4. Mentre que al tribunal 11, on es van avaluar les proves que es van fer a Manresa, el percentatge d'aprovats és del 93%, al tribunal 4, que correspon als docents del Baix Llobregat que es van examinar a Castelldefels, és del 39%. Tots els aspirants, al consultar les seves notes, poden veure les qualificacions de la resta d'aspirants que s'han examinat al seu tribunal i gràcies a això els afectats apunten que en molts altres punts del territori la ràtio d'aprovats en aquesta especialitat és del 70% i el 80%.

Un altre aspecte que destaquen és la diferència entre la mitjana de notes, que al tribunal de Manresa és d'un 7 i al de Castelldefels és d'un 4,7. "No defensem que a la resta de companys els hagin d'abaixar la nota, però sí que volem que es demostri una uniformitat en els criteris de correcció perquè, si no, això és una ruleta russa i sembla que aquest cop la bala ha tocat als del Baix Llobregat", lamenta el docent.

Fonts del departament d'Educació consultades per l'ARA asseguren que aquestes qualificacions són provisionals, ja que el departament encara no disposa de les dades definitives del concurs d'oposicions perquè el procediment encara està obert i encara hi ha marge per fer reclamacions. Per norma, els docents tenen dos dies hàbils després de la publicació de les notes per fer reclamacions. Un procés que els aspirants consideren que "hauria de ser més transparent", ja que la revisió de la prova es fa sense que l'aspirant pugui veure el seu examen i sense que se li comuniqui quins errors ha comès. Des del departament afirmen que serà a finals de mes quan estaran disponibles les dades definitives per poder tenir una fotografia final de com ha anat el procés d'oposicions.

stats