Educació

El Govern desbloqueja 120 milions per revertir "definitivament" les retallades docents

L'acord contempla la recuperació dels estadis als sis anys i la reducció d'hores lectives als majors de 55

3 min
La manifestació contra la precarització del professorat va començar a plaça Universitat / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl serial de la reversió de retallades al sector docent sembla que, ara sí, arriba al seu final. Aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que l'executiu català ha ratificat l'acord per revertir les retallades que a finals de gener van pactar amb dos sindicats educatius, però no amb la USTEC, la principal força sindical del sector docent.

En aquell moment es va deixar clar que l'acord, signat amb Comissions Obreres (CCOO) i la UGT, anava supeditat a l'aprovació dels pressupostos, un escenari que no va arribar i que va abocar Catalunya a una nova convocatòria d'eleccions que deixava en un calaix el pacte que havia de suposar un punt final a les retallades que el sector arrossegava des del 2010.

Doncs bé, finalment sembla que el Govern ha trobat l'escletxa per complir amb el pacte; això sí, amb uns costos econòmics que s'allargarien fins al 2026. "Fent molts esforços i mirant al detall, hem vist que no cal una ampliació de crèdit per aprovar-ho", ha assegurat Plaja. El pacte assolit fa tres mesos es concreta en tres mesures: la recuperació dels sexennis; l'equiparació salarial entre professors de FP i de secundària, i la reducció "calendaritzada" de dues hores lectives per als majors de 55 anys.

Pel que fa a la recuperació dels sexennis, amb les retallades de fa gairebé quinze anys es va fixar que els docents rebrien el primer estadi el novè any de carrera. Ara aquest reconeixement d'antiguitat tornarà a ser als 6 anys, tal com estava fixat abans de la crisi econòmica, i el canvi es veurà reflectit en la nòmina d'aquest mateix mes. Aquesta mesura, que ha de beneficiar més de 40.000 docents i que també afectarà els professors de la concertada, tindrà un cost de més de cent milions d'euros. Ara bé, aquesta inversió no serà immediata, sinó que es repartirà en tres anys. D'aquesta manera, s'ha pactat que aquest any s'hi destinin 55 milions d'euros; l'any que ve 23 milions, i de cara al 2026 una partida de 21,5 milions d'euros. A aquests càlculs cal sumar-hi una inversió de 14 milions d'euros que anirà destinada a la recuperació dels sexennis als docents d'escoles i instituts concertats.

Des de la USTEC asseguren a l'ARA que aquesta reversió de retallades no és "definitiva", ja que, critiquen que no té en compte el retorn del deute dels diners que els docents van deixar de cobrar durant els últims anys a causa de les retallades. Tot i no haver signat el pacte inicial que aquest dimarts s'ha ratificat, des del sindicat reivindiquen que "tot això s'ha tirat endavant també per les pressions que ha fet la USTEC", i retreuen al Govern que finalment "s'ha demostrat que aquest acord no calia que estigués vinculat als pressupostos".

Equiparació salarial a FP

Respecte a l'equiparació salarial, s'invertiran 6,5 milions d'euros per igualar la situació econòmica del cos de professors tècnics de formació professional i del cos de mestres de tallers d’arts plàstiques i disseny amb els dels docents de secundària. L’equiparació es fa establint un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins.

Finalment l’acord conté la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys amb més de 15 anys de serveis prestats en centres educatius públics, que s'aplicarà en dos cursos i tindrà un cost de 4 milions d'euros. D'aquesta manera, el curs que ve se'n beneficiaran els docents de més de 60 anys i, de cara al curs 2025-2026, tots els professors i mestres de més de 55 anys.

stats